Guten Appetit

czwartek, 10 grudnia 2015

Gęsia pierś pieczona z pigwą


Gęsina to mięso delikatesowe. Posiada cenne właściwości odżywcze i zdrowotne. Cenne także z dietetycznego punktu widzenia, ponieważ 100 g to 99-137 kcal. I choć gęsina jest tłusta (dzisiejsze hodowane rasy nie są już tak tłuste jak niegdysiejsze) to zawarte w niej tłuszcze są korzystne dla naszego zdrowia, poniewaz obniżają poziom cholesterolu.

Gęsinę możesz przygotować na wiele sposobów. Tradycyjnie pieczoną pierś z majerankiem i czosnkiem prezentowałam tutaj, gęsie uda pieczone w cydrze tu.
Dzisiejsza propozycja to wyjątkowa kompozycja smaków. Tradycyjne jabłko lub gruszkę - najczęstszy owocowy dodatek do gęsi po prostu zastąp pigwą. Tak przygotowana pierś z gęsi może spokojnie stanąć na świątecznym stole. Smakuje nadzwyczajnie, polecam!

Składniki:
2 piersi z gęsi a`1000 g
gruszk200 ml białego wina 
2 gałązki rozmarynu
2 łyżeczki kolendry
4-5 goździków
szczypta cynamonu
1-2 pigwy
sok z cytryny

Składniki na sos:
wywar z pieczenia
1/2 łyżki miodu
2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
2 łyżki masła

Wykonanie:
  • przygotowanie marynatę - nasiona kolendry, goździki i szczyptę cynamonu rozetrzeć w moździerzu
  • skórę piersi naciąć ostrym nożem, uważając, by nie przeciąć mięsa. Piersi obtoczyć w przygotowanej marynacie, tylko od strony mięsa. Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić na dobę do lodówki 
  • piersi wyjąć z lodówki i ocieplić. Smażyć na nie za gorącej patelni skórą do dołu, wytapiając jak najwięcej tłuszczu. Po wytopieniu tłuszczu zdjąć piersi z patelni, a tłuszcz zlać do miseczki. Ułożyć piersi powtórnie na patelni, tym razem przesmażyć piersi od strony mięsa. Zapieczone piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ułożyć na gałązkach rozmarynu. Podlać mięso winem i częścią wytopionego tłuszczu. Obłożyć kawałkami obranej ze skórki owocami pigwy (pigwę po obraniu skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniała). Przykryć naczynie pokrywką i piec w piekarniku nagrzanym do 200`C 1-1,5 godziny lub 180`z termoobiegiem
  • upieczone mięso wyjąć z sosu i odłożyć, przykryć folią aluminową, by nie wystygło i odpoczęło
  • zlać sos z pieczenia usuwając gałązki rozmarynu. Odłożyć najładniejsze kawałki pigwy. Sos (można zblendować) doprawić miodem, octem balsamicznym, na końcu wmieszać zimne masło
  • pierś przed podaniem pokroić w ukośne plastry. Podałam z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą duszona z pigwą i kawałkami pigwy z pieczenia ( przepis na blogu)
                                                                  SMACZNEGO ! 




    4 komentarze:

    1. Gęś wygląda pysznie. Żałuję, że tak rzadko gości na moim stole, ale teraz się zainspirowałam... Może na święta? ;)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziekuję:)Niestety u mnie też nie za często, ale powoli to zmieniam. Też myślę o gęsi na święta:)

        Usuń
    2. Cudowna, pachnąca, ach. Rozmarzyłem się :D

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Oj, tak - pigwa czaruje smakiem i zapachem:)

        Usuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)