Guten Appetit

sobota, 5 grudnia 2015

Łosoś z warzywami i jabłkiem - z piekarnika


Łosoś z piekarnika zapieczony pod pierzynką z cieniuteńkich plasterków jabłka nie tylko wygląda rewelacyjnie, ale i nadzwyczajnie smakuje. Winne jabłko świetnie komponuje się z łososiem i nadaje mu przyjemnej nuty smakowej. Pod "jabłkową łuską "czeka niespodzianka składająca się z marchewki i ziemniaka.
Możesz schować pod jabłuszkiem każde inne ulubione warzywo. Należy jednak wcześniej je poddusić krótko na patelni, ponieważ nie zdąży się należycie przepiec, gdyż łosoś przebywa w piekarniku tylko 15 minut.

Składniki na 2 porcje:
2 kawałki łososia a`200g
1 ziemniak
1 marchewka
1 jabłko
sok z cytryny
sól, pieprz
mielony imbir

natka pietruszki
olej

Wykonanie:
  • łososia skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić
  • ziemniaka i marchewkę obrać, następnie zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Podsmażyć kilka minut na rozgrzanym oleju, doprawić do smaku
  • jabłko przekroić na pół i wykroić gniazdo nasienne. Pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemiało
  • na porcjach łososia nałożyć podsmażone warzywa, następnie rozłożyć plasterki jabłek
  • ułożyć porcje łososia na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Piec w 200`C 15 minut. Piekarnik wyłączyć i pozostawić łososia jeszcze 5 minut, by doszedł. Podałam ze smazonym "ryżem" z kalafiora (przepis na blogu
                                                              SMACZNEGO !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)