Guten Appetit

piątek, 18 grudnia 2015

Pierogi z wędzoną śliwką i masłem makowym


Pierogi z wędzoną śliwką i masłem makowym - pierogi, które można pokochać od pierwszego kęsa. Czaiłam się na te pierogi już od zeszłego roku, nie zdobyłam jednak wędzonej śliwki.
Przepis pochodzi z kuchni Agaty Wojdy ( Moje Gotowanie Extra 2/2015). W tym roku przywiozłam z Polski orginalną wędzoną śliwkę - suskę sechlońską. Upolowałam śliwki na targu - luzem na wagę, tłuste, miękkie, pachnące dymem z drewna bukowego, błyszczące i lekko wytrawne w smaku. Te gotowe, pakowane są straszliwie suche. Nie używaj suszonej kalifornijskiej, bo to ulepek bez charakteru. Śliwki wędzone są absolutnie genialne w smaku i tak samo smakują właśnie pierogi. Warto było czekać na nie cały rok! Omasta z makowego masełka czyni z nich prawadziwy świąteczny delikates. Zapraszam na pierogową ucztę!

Składniki:
2 szklanki jasnej mąki orkiszowej
1/2 szklanki wrzątku
1 łyżka masła
szczypta soli
około 30 wędzonych śliwek
cukier - opcjonalnie
migdały - opcjonalnie
Składniki na masło makowe:
1/4 kostki masła
2 łyżeczki maku
1 łyżeczka miodu

Wykonanie:
  • mak sparzyć na bardzo gęstym sitku. Osuszyć na papierowym ręczniku. Wymieszać masło z makiem i miodem. Uformować wałeczek, owinąć w folię i umieścić w zamrażarce
  • migdały sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Nie jest konieczne użycie migdałów, bez nich pierogi są równie pyszne
  • w misce mąkę zaparzyć wrzątkiem i ostrożnie wymieszać. Dodać miękkie masło i szczyptę soli. Wyrobić elastyczne ciasto, rozwałkować, podsypać lekko mąką i wykrawać kółka. Na każdym położyć śliwkę nadzianą migdałem i zlepić pieroga. Można śliwkę posypać odrobiną cukru - nie posypywałam. Wrzucić na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotować pierogi 2-3 minuty. Wyłowić łyżką cedzakową i natychmiast podawać z krążkami pokrojonego, zimnego masła makowego. Masło powinno rozpuścić się na pierogach i pięknie je oblepić
                                                                     SMACZNEGO !
Uwagi: Pierogi można podawać z gęstą śmietaną.
             Jeśli nie lubisz maku "strzelającego" między zębami proponuję masełko ze zmielonym 
             makiem (przepis znajdziesz tutaj)



8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. I smakuje tak jak brzmi:)

      Usuń
  2. Swietny przepis. Pierogi wygladaja super apetycznie. Wspanialy pomysl. Pierogi z suszona sliwka i maslem makowym,to dla mnie zupelna nowosc. Takze kradne przepis i koniecznie musze je zrobic;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję:) Dla mnie to też świetna alternatywa dla panujących kapuścianych pierogów:)

      Usuń
  3. Jak tak pięknie nauczyć się formułować i zlepiać pierogi????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest to trudne, to tylko kwestia wprawy. Pierwsze będą dość neporadne,a każde następne coraz ładniejsze:)

      Usuń
  4. Są genialne! Dawno nie jadłam tak pysznych pierogów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, nam też bardzo smakowały:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)