Guten Appetit

niedziela, 20 grudnia 2015

Rolada z indyka z jarmużem i suszonymi pomidorami


Rolada z piersi indyka należy do najwykwintniejszych dań z tego ptaka. Mięso jest smaczne, zdrowe, niskokaloryczne, lekkostrawne i bardzo dietetyczne. Rolada przygotowana z wyrazistym farszem jarmużowym i suszonymi pomidorami smakuje rewelacyjnie.
Ponieważ do nadzienia użyłam suszonych pomidorków z żurawiną, żurawina pojawia się również w sosie. Rolada ma soczyste i bardzo mięciutkie mięso. Tak samo smaczna na gorąco, jak i na zimno do kanapek. Polecam!

Składniki:
pierś z indyka - około 1 kg
jarmuż - około 150-200 g 
suszone pomidory 3/4 słoiczka
gałązka rozmarynu
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
1 cebula
1 ząbek czosnku
200 ml bulionu do podlania 

Wykonanie:
  • mięso oczyścić z błon. Rozciąć jak książkę. Można usunąć polędwiczkę, będzie łatwiej formować roladę. Użyłam całego płata mięsa z polędwiczką, dlatego niezbyt foremną roladę umieściłam w siatce. Rozcięty płat mięsa rozbić na grubość 2 cm pod folią spożywczą. Mięso posolić, oprószyć pieprzem, natrzeć olejem ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Na mięsie rozłożyć igiełki rozmarynu. Odstawić na 1 godzinę
  • wypłukać jarmuż.Wyciąć grube łodygi, a liście pokroić w wąskie paski. Na patelni podsmażyć małą cebulę pokrojoną w piórka z ząbkiem czosnku. Dodać pokrojony jarmuż, przesmażyć razem przez kilka minut, aż straci objętość. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Wystudzić
  • jarmuż  i suszone pomidory z zalewy rozłożyć na płacie mięsa. Zwinąć roladę i umieścić w siatce lub obwiązać sznurkiem. Roladę umieścić w naczyniu żaroodpornym, wierzch natrzeć oliwą ze słoiczka i podlać bulionem. Piec w 200`C około 45-55 minut. W trakcie pieczenia roladę obrócić i podlać sosem
  • przed porcjowaniem mięsa pozwolić mu odpocząć około 10 minut. Rozciąć i zdjąć siatkę.Zlać sos i wymieszać z żurawiną (z przepisu tutaj ) i zblendować lub zagęścić mąką. Podawać na gorąco lub na zimno
                                                                SMACZNEGO !

4 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysl na farsz. No i calosc prezentuje sie znakomicie. Kiedys robilam male roladki z jarmuzem i feta. Zapisuje ten przepis,bo podoba mi sie o wiele bardziej;-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję:) Świetnie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej:) Za jednym zamachem kilka obiadów i dodatek do kanapek, bo zimno jest też pyszna:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)