Guten Appetit

sobota, 19 grudnia 2015

Seromakowiec w kratkę z żurawiną



Wspaniałe połączenie, dwa ulubione świąteczne ciasta - sernik i makowiec w jednym. Dodatkowym świąteczym akcentem jest warstwa żurawiny pomiędzy warstwą sera i maku oraz sos żurawinowy, z którym podajemy deser. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i ciężkie.
Z dnia na dzień smakuje lepiej. Seromakowiec wieńczy kratka z kruchego ciasta. Słodycz ciasta jest wyważona, jeśli lubisz mocno słodkie wypieki zwiększ ilość miodu i cukru. Można skrócić przygotowania zastępując kruchy spód ciasteczkowym. Zapraszam do przepisu!

Składniki na kruchy spód:
300 g mąki orkiszowj jasnej lub krupczatki
200 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko

Składniki na masę serową:
600 g sera 3x mielonego
250 g mascarpone
3/4 szklanki cukru lub ksylitolu - 170 g
2 łyżki mączki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy
2 jajka

Składniki na masę makową:
250g mielonego maku
25 g masła
80 g miodu
225 ml mleka kokosowego
100 g rodzynków
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
2 łyżki mielonych orzechów laskowych
2 łyżki Amaretto
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka pasty z wanilii
2 jajka
dodatkowo:
300-400 g żurawiny
3 łyżki miodu
kawałek kory cynamonu
cukier puder - do posypania

Wykonanie:
  • składniki na kruchy spód zagnieść, podzielić na 2 części (2/3 i 1/3) uformować w 2 kule i schłodzić 30 minut w lodówce
  • dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć bok foremki i wysmarować masłem. Schłodzone ciasto, większą część rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki. Podziurkować widelcem i podpiec 15-20 minut w 180`C
  • żurawinę przebrać, dobrze wypłukać, zalać 1/3 szklanki wody, dodać miód, laskę cynamonu i zagotować. Gotować około 20 minut. Odstawić do przestudzenia
  • mak zalać gorącym mlekiem kokosowym, wymieszać rózgą i odstawić, by napęczniał. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie około 15 minut, następnie odsączyć i osuszyć w papierowym ręczniku. Rozpuścić w maleńkim rondelku masło. Namoczony mak wymieszać z masłem, Amaretto, przyprawami i bakaliami. Żółtka odzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, na koniec dodać żółtka. Masę jajeczną wmieszać delikatnie szpatułką z makiem
  • składniki na sernik umieścić w misce i wymieszać mikserem. Mieszając wbić kolejno 2 jajka i mieszać na małych obrotach tylko do połączenia skladników
  • na podpieczony spód wylać masę serową. Na ser wyłożyć warstwę żurawiny, następnie masę makową
  • pozostałą część kruchego ciasta rozwałkować i wykroić radełkiem 2-cm paseczki. Ułożyć z nich kratę na serniku. Paseczki kruchego ciasta posmarować mlekiem
  • piec w 180`C 45-60 minut
  • podawać z sosem żurawinowym w temperaturze pokojowej
uwagi: ciasto upiekłam w foremce 24x24 cm. Proponuję użyć jednak większej formy, ciasto zbyt   
           wysokie nie jest zbyt komfortowe do jedzenia. Ciasto przechowywać w chłodzie, np.na balkonie. Bezpośrednio przed podaniem ocieplić.
Żurawinę leśną gotowałam 20 minut. Jeśli użyjesz żurawiny z plantacji potrzebujesz niecałych 10 minut. Koniecznie ją przykryj podczas gotowania, bo "strzela" i pryska
            
                                                               SMACZNEGO !


6 komentarzy:

  1. Cudowny! Ja się nigdy nie mogę zdecydować, które ciasto bardziej lubię, dlatego seromak jest dla mnie idealny. A ta żurawinka, to już totalne niebo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:)Najbardziej praktyczne ciasto świąteczne, bo nie ma potrzeby wyboru między sernikiem i makowcem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy zamiast zurawiny moge uzyc konfitury zurawinowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, ja właśnie użyłam konfiturki żurawinowej - tylko świeżo przygotowanej:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)