Guten Appetit

środa, 23 grudnia 2015

Śledź z pestkami granatu i wędzoną śliwką


Śledzie lubimy w każdej postaci i bardzo chętnie wybróbowuję każdy nowy przepis. Oto moja wariacja na temat śledzika z granatem.
Przepis podpatrzyłam w TV. Tradycyjna świąteczna przystawka ubarwiona czerwonymi pestkmi granatu, nie tylko zdobi śledzika, ale smakuje wybornie. Pestkom towarzyszy dodatek wędzonej śliwki (miękka, pachnaca, orginalna suska sechlońska), a aromaty koledry i kminku mieszają się z olejem kujawskim 3 ziarna. Olej kujawski 3 ziarna to smakowita mieszanina oleju rzepakowego, z dodatkiem oleju lnianego i z pestek dynii. Idealnie sprawdził się jako dodatek do śledzi. Zastanawiasz się jak smakowały może trochę dziwne śledzie? Zniknęły w oka mgnieniu, były pyszne!

Składniki:
6 płatów marynowanych śledzi
2 łyżeczki koledry
1/2 łyżeczki kminku 
pestki z 1/2 granatu
6 wędzonych śliwek
pieprz cayenne 
rozmaryn - opcjonalnie
3/4 szklanki oleju kujawskiego 3 ziarna

Wykonanie:
  • używając śledzi solonych wymoczyć je, przynajmniej raz zmieniając wodę. Osuszyć i pociąć w kilkucentymetrowe kawałki. Pracę można sobie ułatwić kupując śledzie marynowane
  • kolendrę z kminkiem zmiażdżyć w moździerzu
  • granat przeciąć na pół i z połowy wydobyć pestki. Śliwki pokroić w paseczki
  • śledzie posypać ziołami. Układać w słoju przekładając warstwy śledzi pestkami  granatu i pokrojonymi śliwkami. Zalać olejem, dodać gałązkę rozmarynu. Odstawić do lodówki na kilka dni, by smaki się przegryzły
                                                                    SMACZNEGO !

Wszystkim czytelnikom  życzę radosych, rodzinnych i bardzo smaczych Świąt Bożego Narodzenia

 

2 komentarze:

  1. Niko, życzę Ci pięknych Świąt Bożego Narodzenia :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. An etka, bardzo dziękuję i wzajemnie wspaniałych, smacznych Świąt Bozego Narodzenia!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)