Guten Appetit

piątek, 4 grudnia 2015

Smażony "ryż" z kalafiora z warzywami


Fałszywy "ryż" z kalafiora w wersji dietetycznej prezentowałam tutaj. Dzisiaj wersja z patelni, bardzo aromatyczna, dużo bogatsza smakowo, w jesiennej wersji. To smaczna i prosta potrawa dająca wiele możliwości modyfikacji. U mnie marchewka i seler naciowy aromatyzują kalafiora.
Świetny dodatek do mięsa i ryby lub jako samodzielne danie dla wegetarian.


Składniki:
1/2 małego kalafiora
2 selery naciowe
1 marchew
2 łyżki oleju
natka pietuszki
sól, pieprz
kawałek imbiru - opcjonalnie

Wykonanie:
  • kalafiora umyć, podzielić na różyczki. Rozdrobnić w malakserze lub kielichu blendera na kawałki wielkości ziaren ryżu kontrolując obroty, by nie był za drobno posiekany
  • marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Selera naciowego obrać z włókien i drobno pokroić. Obrać i drobno posiekać imbir
  • na rozgrzanym oleju podsmażyć przez kilka minut imbir, startą marchew i seler naciowy. Dodać rozdrobniony kalafior. Przesmażyć razem przez następne kilka minut
  • podałam z łososiem pod jabłkową pierzynką (przepis na blogu)
                                                                    SMACZNEGO !

4 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wyglada to danie. Chyba sie skusze i tez zrobie;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam, bo kalafior w tym wydaniu jest super:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)