Guten Appetit

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Zupa rybna - krem


Pyszna, pożywna i bardzo sycąca zupa. Teraz gdy mamy do zagospodarowania wiele niejadalnych części ryb jest właśnie na nią najlepszy czas. Na rybich odpadkach ugotujesz esencjonalny, wspaniały bulion, który zsiada się na galaretę.
On właśnie stanowi bazę dzisiejszej zupy. Przepis na przygotowanie bulionu znajdziesz na blogu.
Zupę przygotowałam z kawałkami łososia. Polecam!

Składniki:
1 l bulionu rybnego
kawałek selera
kawałek pora
2 marchewki
1 pietruszka lub pasternak
2 ziemniaki
1 cebula
2 kawałki łososia a`200 g
sól, pieprz
1 łyżka koncentratu pomidorowego
suszone grzyby - opcjonalnie
krem fraiche
sok z cytryny
natka pietruszki

Wykonanie:
  • cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć. Warzywa obrać, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, przesmażyć razem. Wlać bulion i gotować około 20 minut
  • filet z łososia skropić sokiem z cytryny i posolić. Odstawić
  • zupę zblendować, doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Do miksowania dodać obrane kawałki ryby z przygotowania bulionu. Zaciagnąć śmietaną i dodać rozdrobnione kawałki łososia. Garnek przykryć i pozostawić kilka minut na gorącej płycie, by ryba "doszła" 
  • podawać z natką zielonej pietruszki
                                                                 SMACZNEGO !

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)