Guten Appetit

wtorek, 5 stycznia 2016

Bajgle z parmezanem


Bajgle - drożdżowe bułki w kształcie oponek. Nie mylić z obwarzankami, te są skręcone spiralnie i mniej puszyste. To popularne żydowskie pieczywo wypiekane od XVII wieku. Rodowód bajgli sięga Krakowa. To tu zaczęto je wypiekać, następnie żydowscy emigranci przenieśli je na Manhattan. I dziś stolicą bajgli jest Nowy Jork.

Od dawna się do nich przymierzałam i ciagle odkładałam pieczenie myśląć, że dużo przy nich pracy. Wymagają nie więcej zaangażowania czasowego co każde inne drożdżowe pieczywo. Obgotowywanie w wodzie to zaledwie kilka minut. Są pyszne - mięciutkie w środku, poprzez posypkę z parmezanu mają cudownie aromatyczną i chrupiącą skórkę. Świetna podstawa kanapek, ale same lub tylko z masłem to prawdziwa uczta. Polecam!
  

Składniki na 8 sztuk:
400 g mąki orkiszowej jasnej 630

100 ml mleka
140 ml wody
1 jajko
3/4 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu/cukru
1,5 łyżeczki drożdży instant
2-3 łyżki startego parmezanu

Wykonanie:
  • mleko podgrzać w rondelku. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć misę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
  • wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, by je odgazować i jeszcze raz zagnieść. Podzielić na 8 równej wielkości kawałków formując je w kulki. Przy pomocy uchwytu od drewnianej łyżki przeborować przez środek dziurkę i wykonać kilka obrotów, by powiększyć otwór. Uformowane krążki z ciasta ułożyć na blacie podsypanym mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić 15-20 minut do napuszenia
  • włączyć piekarnik i nastawić na 220`C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
  • w międzyczasie w szerokim rondlu zagotować 1 l wody z dodatkiem łyżki cukru. Każdy krążek z osobna przy pomocy łyżki cedzakowej zanurzać w gotujacej się wodzie na 30 sekund. Obgotowane układać na papierowym ręczniku na moment do osuszenia, następnie przenieść na blaszkę do pieczenia. Posypać bułeczki startym parmezanem. Piec 15 minut. Studzić na kratce  
                                                          SMACZNEGO !

Uwagi: zamiast parmrzanu bajgle można posypać makiem lub sezamem

2 komentarze:

  1. Nieraz o nich słyszałam i nie wiedziałam, że mają taka ciekawą historię. Muszę koniecznie je upiec;)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)