Guten Appetit

poniedziałek, 18 stycznia 2016

Chleb z burakiem Emmanuela Hadjiandreou. Styczniowa piekarnia


Chleb z burakiem to wybór Amber ze styczniowej piekarni na rozpoczęcie nowego sezonu. Przepis na chleb pochodzi z książki Emmanuela Hadjiandreou. Autor opracował ciekawą technikę zagniatania chleba (zobacz na filmie klik). Chleb zachwyca i kolorem i smakiem.

Nie obeszło się bez problamów, bo choć dałam nieco mniej wody niż wskazywał przepis (mąka orkiszowa zbiera jednak mniej wody niż pszenna) to ciasto było bardzo klejące i trudne do współpracy. Kierując się czasem wyrastania (2-6 godzin) z przepisu, trochę przecholowałam i chlebek przegarowałam, dlatego jest dość niski. Nie stracił jednak nic na smaku.
Dziękuję Ani za trafny wybór chlebka i wszystkim, którzy wzięli udział we wspólnym pieczeniu!


Składniki na 1 bochenek:

370 g mąki orkiszowej (200 g 630 i 170 g 1050)
8 g soli
160 g startych buraków
220 g aktywnego zakwasu
200 g ciepłej wody
15 g oliwy

Wykonanie:
  • w misce wymieszać mąkę z solą. W drugiej misce wymieszać zakwas z oliwą i wodą. Wymieszać zawartość obu misek do połączenia składników. Dodać starte buraki, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie stosując technike zagniatania z filmiku zagniatać ciasto 10 sekund i pozostawić na 10 minut. Proces zagniatania powtórzyć 4 razy. Przykryć miskę z ciastem i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę
  • koszyk do wyrastania wysypać mąką. Przełożyć do koszyczka uformowany bochenek i zostawić, aż podwoi objętość. Może to trwać od 2-6 godzin
  • nagrzać piekarnik do 220`C. Ciasto ułożyć na rozgrzanym kamieniu. Zaparować piekarnik i piec 40 minut w 200`C. Studzić na kratce 
                                                                 SMACZNEGO !


12 komentarzy:

  1. ale fajny, chętnie spróbuję ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały chleb!
    Bochen jak marzenie i buraki w środku.
    Dziękuję, że zaczęłaś z nami czwarty rok pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Weroniko, mój też przerósł! I też dosyć płaski ale bardzo smaczny więc to mało istotne :) Płaskie ale łade! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny bochen Ci się upiekł a że płaski... a co tam!
    u mnie równie intensywnie czerwone kropeczki hehe :)
    do następnego pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny bochenek i wcale mu nie szkodzi, że płaski. Pozdrawiam i do następnego spotkania!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ładny, nic to, że płaski :) Mój też był dość rzadki i upiekłam w foremce.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie upieczony!
    Do następnego!

    OdpowiedzUsuń
  8. Niko-bardzo udany wypiek, zwłaszcza wnętrze z dziurkami. Do następnego razu :) pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wspaniale! :) Nie miałem jeszcze okazji próbować chleba z burakiem, muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przegarowanie mu nie zaszkodziło - dziury ma wspaniałe! :)
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo oryginalnie. Pozdrawiam. Ala z Podhala

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny chlebek, miło się razem wypiekało :-)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)