Guten Appetit

niedziela, 24 stycznia 2016

Domowa chałwa sezamowa


Chałwa ! Uwielbiam ten najstarszy na świecie smakołyk. Możesz zrobić chałwę w domu sama. To banalnie proste. Dwa składniki: nasiona sezamu, odrobina miodu i domowa chałwa gotowa!

Sklepowa ma w swoim składzie cukier, syrop glukozowy, sól i wiele innych niechcianych dodatków. Dlatego polecam chałwę domową. Różni się od tej sklepowej brakiem karmelowych igiełek, ale i tak jest super smaczna. Chałwa to bardzo zdrowy i wartościowy smakołyk, ponieważ sezam to bogactwo witamin i minerałów. Jest bogaty w białko, tłuszcze nienasycone, wapń, żelazo, magnez i sterole roślinne. Przygotowując ją w domu dostosuj do własnych upodobań smakowych. Możesz wzbogacić ją dodatkiem orzechów włoskich, pistacjowych, wanilią lub dodatkiem kakao.

Składniki:
250 g łuskanych nasion sezamu
około 2 łyżek miodu
1 łyżka kakao - opcjonalnie
wanilia - opcjonalnie

Wykonanie:
  • zmielić w blenerze nasiona sezamu na suchy proszek. Lepiej pozostawić część niezmielonych nasionek, niż doprowadzić do wytłoczenia tłuszczu z nasion. Niecałkowicie zmielone ziarenka będą chrupały między zębami i trochę udawały karmel
  • do zmielonych nasion dodawać stopniowo miód, mieszać i ugniatać drewanianą łyżką, aż masa  połączy się i będzie plastyczna. Masa powinna mieć konsystencję gęstej plasteliny. Podzielić ją na 2 części i do połowy wmieszać kakao. Uformować wałeczki i owinąć w folię spożywczą. Umieścić w lodówce do stężenia
Uwagi: Jedni wolą chałwę kruchą i sypką, inni miękką i elastyczną. Trzeba wyczuć ilość miodu, dlatego lepiej dodawać go stopniowo. Przy drugim podejściu będzie już wiadomo co z tą konsystencją. No cóż, trzeba poeksperymentować!

                                                                      SMACZNEGO !


16 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie. Nigdy nie robiłam ale widzę, że warto próbować :)

    PS: Zapraszam na mojego bloga po inne inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno warto:) Polecam! Z przyjemnością zajrzę!

      Usuń
  2. kto by pomyślał, że zrobienie chałwy może być takie proste:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Jak na takie rękodzieło jest pyszna:)

      Usuń
  4. Chalwe kocham od zawsze;-). Nigdy jednak jej nie robilam sama. Czas to zmienic:-).

    OdpowiedzUsuń
  5. wszystko tylko nie chałwa :d nienawidzę

    OdpowiedzUsuń
  6. a czy moze byc sezam nie luskany?

    pozdrawiam, mariah.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, będzie na pewno dużo zdrowsza. Ale kolor i smak już nie ten:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)