Guten Appetit

piątek, 15 stycznia 2016

Kotlety z dorsza z suszonymi pomidorami i kaparami



Kotlety z dorsza idealnie nadają się na danie główne, lecz na zimno doskonale sprawdzą się jako dodatek do kanapek. Kotlety z ryby są mięciutkie i pyszne. Jeśli przeszkadza Ci tranowy posmak morskiej ryby wystarczy ją co najmniej na godzinę przed przyrządzeniem skropić sokiem z cytryny.
Dzisiejsze kotleciki aromatyzowane dodatkiem suszonych  pomidorów i kaparów zadowolą najwybredniejszych smakoszy. Zapraszam do przepisu.

Składniki:
1 kg filetów z dorsza
8-10 suszonych pomidorów z zalewy
3-4 łyżki kaparów ze słoiczka
1 jajko
sok z cytryny
bułka tarta do farszu i do obtaczania
sól, pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:
  • z filetów usunąć skórę i ewentualnie pozostałe ości, skropić sokiem z cytryny. Zmielić w maszynce do mięsa
  • odsączyć z zalewy suszone pomidory i kapary, następnie drobno posiekać
  • mielonego dorsza wymieszać z pomidorami i kaparami, dodać jajko, przyprawy, 1-2 łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Gdyby masa była za luźna zwiększyć ilość bułki tartej. Dobrze jest przed formowaniem wstawić masę do lodówki
  • wilgotnymi dłońmi formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor
                                                                   SMACZNEGO !

4 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)