Guten Appetit

niedziela, 3 stycznia 2016

Rolmopsy


Rolmopsy - zakręcone śledzie to na pewno król zimnych przystawek. Domowe rolmopsy w aromatycznej marynacie uświetnią każde towarzyskie spotkanie. Są doskonałe na wszelkie małe i duże okazje. Klasyczne są zrolowane z cebulką i konserwowym ogórkiem, ale w filety można zawinąć suszone pomidory, wędzoną, marynowaną śliwkę lub paprykę, a nawet grzyby. Co kto lubi. Rolmopsy zawsze smakują wyśmienicie.

Jak podaje Wikipedia rolmopsy z musztardą i drobno pokrojonym ogórkiem są przystawką tradycyjnego stołu wigilijnego w Polsce. Nie znam, dla mnie to efektowna przekąska na imprezę i bardziej kojarzy mi się z karnawałem . Przygotowanie rolmopsów można znacznie skrócić używając gotowych śledzi z tacki zamiast solonych z beczki.

Składniki:
6 filetów śledziowych
1 mała cebula
1 ogórek konserwowy
1 wędzona śliwka
1 duży pomidor soszony z zalewy
Składniki na marynatę:
1,5 szklanki wody
100 ml octu 10% lub 25 ml 25 %
2,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
listek laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i 0,5 łyżeczki gorczycy
nasiona kolendry - opcjonalnie
Wykonanie:
  • jeśli używasz śledzi solonych z beczki wymocz je przez kilka godzin, zmieniając w międzyczasie wodę na czystą. Śledzie z tacki osusz na papierowym ręczniku
  • posiekaj drobno cebulę i przelej wrzątkiem na sitku
  • zagotuj wodę z octem i przyprawami, cukrem i solą. Odstaw do przestudzenia
  • pokrój ogórka, śliwkę i pomidora w słupki
  • filety ułożyć skórą do dołu. Rozłożyć cebulkę, posypać pieprzem. Na jednym końcu ułożyć słupki ogórka, pomidora lub śliwki i ciasno zrolować od szerszego końca, następnie spiąć wykałaczką
  • w słoiku ułożyć zwinięte rolmopsy i zalać przestudzona zalewą tak, by całkowicie przykryć rolmopsy. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki najlepiej na 1-3 dni
                                                                         SMACZNEGO !

Uwagi: zalewę możesz przygotować na bazie octu winnego mieszając go z wodą w proporcji 1:1
             Część posiekanej cebulki można wymieszać pół na pół z jałkiem


6 komentarzy:

  1. Nie lubię śledzi, ale wyglądają tutaj kusząco :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Pani nauczyłam się gotować. Dziękuje :))) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo.. niezmiernie mi miło! Takie komentarze cieszą najbardziej:) Pozdrowienia!

      Usuń
  3. Ile soli i cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już dopisałam - 2,5 łyżeczki cukru i 0,5 łyżeczki soli:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)