Guten Appetit

piątek, 29 stycznia 2016

Śląska sałatka śledziowa - Hekele


Śląska sałatka śledziowa - Hekele - to popularne danie kuchni śląskiej spożywane w dni powszednie i w czasie postu. Hekele są obecne również w kuchni niemieckiej pod nazwą - Häckele lub Häckerle. Potrawa została wpisane na listę produktów tradycyjnych.

Sałatkę wybrała Renata z bloga "Codziennik kulinarny" w ramach styczniowej akcji Regionalne smaki. Potrawa występuje w dwóch wersjach, jako sałatka - podawana wówczas z ziemniakami w mundurkach lub jako pasta do chleba w wersji zmielonej. Przygotowałam sałatkę z przyjemnością, ponieważ generalnie lubimy ryby. Połączenie śledzia z cebulką i ogórkiem to klasyk, lecz dodatek gotowanego jajka bardzo łagodzi smak ostrych dodatków. Do wersji mielonej się przymierzam , pewnie będzie równie smaczna!

Składniki:
3 solone płaty śledziowe
1 ugotowane jajko
2 średnie ogórki kiszone
2 łyżeczki musztardy miodowej
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 cienka dymka ze szczypiorkiem
koperek
pieprz czarny mielony

Wykonanie:
  • płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem 
  • śledzie, jajko i ogórki pokroić w niewielka kostkę
  • szczypiorek i koperek drobno posiekać
  • składniki sałatki wymieszać z musztardą i przyprawić do smaku pieprzem
  • sałatkę podawać schłodzoną
                                                                     SMACZNEGO !

    8 komentarzy:

    1. Bardzo ładnie podana sałatka. Dziękuję za wspólne pichcenie i zapraszam ponownie.
      Pozdrawiam serdecznie
      Renata

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję:) Mąż wyborem potrawy był zachwycony:) Do następnego spotkania:)

        Usuń
    2. Ale ładne ryby na rybie ! I jak fajnie, że coraz więcej wspólnego pichcenia :) Pozdrawiam Weroniko!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Beatko, dzięki:) Też lubię wspólne pichcenie i do następnego:)

        Usuń
    3. Wygląda bardzo apetycznie!
      Dzięki za wspólne gotowanie.
      Pozdrowienia!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Miło mi:) Dziękuję za wspólny czas:) Pozdrawiam:)

        Usuń
    4. Przepysznie podane hekele!
      I u mnie będzie mielona wersja.
      Pozdrawiam Cię serdecznie!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję:) Śledzie na wersję mieloną już zakupione. Serdeczności:)

        Usuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)