Guten Appetit

niedziela, 17 stycznia 2016

Śliwki w czekoladzie


Śliwki w czekoladzie - najprostsze pralinki, jakie bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu. Jeśli w ogóle lubisz śliwki w czekoladzie te domowe z pewnością Cię zachwycą. Są mięciutkie, bardzo aromatyczne i otulone Twoją ulubioną czekoladą.
Miejsce po pestce możesz wypełnić migdałem lub kulką marcepana. Zostały Ci po świętach suszone śliwki? To do dzieła!

Składniki:
20 suszonych śliwek kalifornijskich
100 ml ciemnego rumu
150 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:
    • opłukane i osuszone śliwki zalać rumem i pozostawić do macerowania na całą noc
    • napęczniałe śliwki wykładamy na papierowy ręcznik do osuszenia
    • w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i zanurzać kolejno śliwki. Do obtaczania śliwek użyłam wykałaczki. Obtoczone czekoladą śliwki układać na papierze do pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia
                                                                      SMACZNEGO !

    Uwagi: Warto wybrać śliwki niesiarkowane, są dużo zdrowsze. Powinny być też dostatecznie miękkie


    Pralinki, trufelki, czekoladki...

    12 komentarzy:

    1. Jakie proste domowe praliny:)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Najprostsze, a takie pyszne:) W prostocie siła:)

        Usuń
    2. Mi nigdy śliwki nie zostają, bo za bardzo je lubię, ale takie z czekoladą są jeszcze pyszniejsze :-)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Pewnie, dlatego warto kupić extra i obtoczyć w czekoladzie;)

        Usuń
    3. Sliwki to ja po prostu uwielbiam :-). Z pewnością zrobie te z Twojego przepisu. Wygladaja super apetycznie :-).

      OdpowiedzUsuń
    4. Zawsze kupowalam sliwki w czekoladzie,ale juz od pewnego czasu to sie zmienilo. To nie te same sliwki co kiedys byly. Teraz niektore w smaku przypominaja gliniasta miazge;-). Musze sie odwazyc i zrobic sama. Dzieki za swietny pomysl:-P.

      OdpowiedzUsuń
    5. A u mnie śliwki w marcepanie, chyba obie lubimy śliwki? ;) Dziękuję za udział w pralinkowej akcji :) Pozdrowienia z Regensburga :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Z marcepanem pewnie jeszcze smaczniejsze:) Dziekuję i również pozdrawiam:)

        Usuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)