Guten Appetit

środa, 27 stycznia 2016

Surówka z włoskiej kapusty


Kapusta włoska, jedna z najsmaczniejszych zimowych jarzynek. O wiele prostsza w obsłudze niż jej biała krewniaczka, dużo delikatniejsza w smaku, a przy tym lekkostrawna. Jedzenie kapusty na surowo pozwala zachować wszystkie najcenniesze dla zdrowia składniki.
Z kapusty włoskiej wyczarujesz pyszną i bardzo zdrową surówkę. Zapraszam! 

Składniki:
1/2 włoskiej kapusty
1 marchewka
1 cebula
1 jabłko
sól, pieprz
2-3 łyżki oleju kujawskiego 3 ziarna
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka miodu
natka pietruszki

Wykonanie:
  • kapustę obrać z wierzchnich liści, przeciąć na pół, wyciąć głąb i poszatkować. Posolić, wymieszać i ugnieść i pozostawić, by zmiękła
  • obraną marchewkę i jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, cebulę pokroić w piórka i dodać do poszatkowenej kapusty
  • olej wymieszać z octem winnym i miodem tak, by powstała gładka emulsja, następnie wymieszać z kapustą. Posypać natką zielonej pieruszki. Schłodzić w lodówce przed podaniem
                                                               SMACZNEGO !



8 komentarzy:

  1. Lubie roznego rodzaju surowki. Przewaznie robie z kapusty pekinskiej. Jesli twierdzisz,ze ta z wloskiej jest zdrowa,to przy najblizszej okazji zrobie:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super zdrowa i bardzo smaczna:) Każda odmiana na talerzu jest mile widziana:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziekuję:)Samo zdrowie na liściu:)

      Usuń
  3. Świetna sałatka i tak pięknie podana :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję i miło, że się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super surówka, dzisiaj ją zrobię☺

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)