Guten Appetit

środa, 13 stycznia 2016

Zapiekanka z Kasslerem, kiszoną kapustą i makaronem


Zapiekanka to doskonały pomysł na szybki, bardzo sycący i niedrogi obiad. Wyjątkowo popularne danie jednogarnkowe, uwielbiane przez wielu smakoszy. Dzisiejsza jest bardzo smaczna i świetna, bo nie wymaga wielu składników. Jeśli lubisz łazanki z kapustą ta zapiekanka jest dla Ciebie. Łazanki zastępuje sztandarowy niemiecki makaron - Spätzle. Z kiszoną kapustą i kawałkami wędzonego schabu pod chrupiącą pierzynką z przypieczonego sera wyśmienity zimowy obiad.
Zapiekanka ma zwartą konsystencję i pyszną kombinację smaków. Zapraszam do przepisu! 

Składniki:
500 g Kasslera ze schabu
1 cebula - najlepiej czerwona
2 łyżki oleju
500 g kiszonej kapusty
200 ml soku z jablek
sól, pieprz, gałka muszkatałowa, majeranek
200 ml śmietany kremówki
3 jajka
100 g sera gouda lub innego topliwego

Wykonanie:
  • piekarnik nastawić na 200`C, z termoobiegiem na 180`C
  • Kassler pokroić w kostkę. Obraną cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać kiszoną kapustę, wlać sok z jabłek i poddusić 5-10 minut. Dodać pokrojony Kassler
  • w międzyczasie ugotować Spätzle (lub inny makaron) wg wskazań na opakowniu, nie dogotowując go. Odcedzić, przelać zimną wodą 
  • śmietanę wymieszać z rozbełtanymi jajkami. Mocno przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową, dodać majeranek
  • 1/3 kiszonej kapusty z mięsem wyłożyć w naczyniu do zapiekania, na to połowę makaronu. Powtórzyć warstwy tak, by na górze znajdowała się kapusta. Równomiernie wylać masę śmietanowo-jajeczną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 45 minut. 15 minut przed końcem posypać zapiekankę starym serem i zapiekać do zrumienienia
                                                                   SMACZNEGO !


5 komentarzy:

  1. Nie ma problemu;) Proszę bardzo, zapiekanka jest ogromna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie roznego rodzaju zapiekanki. Twoja jest zupelnie inna,poniewaz ma w skladzie kapuste kiszona. To dla mnie cos nowego:-). Bede musiala tez taka zrobic,bo jestem bardzo ciekawa jak smakuje:-P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, bo smakuje super:)

      Usuń
  3. jeszcze nie słyszałam o pieczonej kapuście ale jestem za nowościami

    ------------------------------------------------------

    http://bit.ly/2eq7X30

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)