Guten Appetit

sobota, 13 lutego 2016

Bataty z piekarnika z sosem tahini


Bataty, słodkie ziemniaki to świetna przekąska dla osób próbujących schudnąć, gdyż na długo dają  uczucie sytości. Pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych znacznie przewyższają tradycyjne ziemniaki. Są soczyste, delikatne o lekko słodkim smaku, także nie jest trudno je polubić. Pomarańczowy, energetyzujący kolor jeszcze inntesywniejszy po upieczeniu również zachęca do degustacji.
Bataty są źródłem karotenoidów, w tym luteiny - substancji, która ma korzystny wpływ na wzrok.
Warto wiedzieć, że zawartość karotenów i karotenoidów w odmianach batata o żółtym miąższu jest wyższa niż w dyni, brokułach czy szpinaku, które powszechnie słyną z zawartości tych związków. Zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor,  jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bulwy zawierają także witaminy z grupy B (głównie B6), witaminę C, E, K, kwas foliowy.
Przygotowanie batatów zajmuje mniej czasu niż tradycyjnych ziemniaków, bo i dużo szybciej się gotują i pieką również.
Pyszne są pieczone tylko z solą i pieprzem, a z dodatkiem sosu tahini z dodatkiem soku z cytryny i czosnku mogą stanowić samodzielne danie.

Składniki:
2-3 bataty
1 łyżka oleju, oliwy
sól, pieprz

Składniki na sos z tahini:
2 łyżki tahini
2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki wody
1/2 ząbku czosnku
odrobinka miodu
pestki granatu - opcjonalnie

Wykonanie:
  • ziemniaki obrać i pokroić w długie szpalty - ósemki. W misce wymieszać pocięte ziemniaki z łyżką oliwy, solą i pieprzem. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200`C 20-25 minut. W połowie pieczenia odwrócić bataty na drugą stronę
  • w międzyczasie tahini wymieszać z sokiem z cytryny. Gdy powstanie gęsta pasta, mieszając powoli dolewać wodę i sprawdzać konsystencję. Dolałam trochę za dużo. Wymieszać z posiekanym czosnkiem, odrobiną soli, pieprzu i "kropelką" miodu
  • "wydłubać" z owocu granata pestki
  • podawać upieczone ziemniaki z sosem tahini, posypane pestkami granatu. Bez sosu, same pieczone bataty to smaczny dodatek np. steku z rostbefu ( przepis wkrótce) i surówką z selera i mango (przepis tutaj)
                                                                 SMACZNEGO !


inspiracja: stąd

4 komentarze:

  1. Pięknie podane, uwielbiam i często przygotowuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) Od teraz i ja uwielbiam, również często będą u mnie gościć:) Szkoda, że tak późno je odkryłam:)

      Usuń
  2. Droga Niko, aż trudno uwierzyć, że dopiero teraz trafiłam na Twojego bloga. Tyle tu znajomych smaków i poszukiwań, które są też moim udziałem.Myślę, że miałybyśmy o czym pogadać... Pozdrawiam serdecznie z niedalekiego Bruhl.Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do następnych odwiedzin:) Moniko, adres mailowy znajdziesz w profilu pod zdjęciem na blogu. Chętnie podejmę dialog:) Pozdrowienia

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)