Guten Appetit

wtorek, 9 lutego 2016

Brukselka z marchewką


Smaczny i kolorowy dodatek do zimowego obiadu. Słodycz marchewki doskonale kompnuje się z lekką goryczką brukselki. Marchewka i brukselka uduszone w śmietanowym sosie al dente smakują naprawdę doskonale.

Składniki:
300 g brukselki
200 g marchewki
1 łyżka masła
sól, pieprz, cukier
100 ml śmietany kremówki+50 ml wody
skórka otarta z 1/2 cytryny
natka pietruszki

Wykonanie:
  • brukselkę umyć, podciąć ogonki i przeciąć na pół. Marchewkę obrać i pokroić skośnie w 1 cm plasterki
  • w rondlu rozpuścić łyżkę masła, dodać warzywa i posmażyć około 2 minuty. Dodać sól, pieprz, 1/2 łyżeczki cukru, następnie podlać śmietaną i odrobiną wody. Dusić na średnim ogniu około 10-15 minut. Na koniec ewentualnie jeszcze doprawić solą i dodać skórkę otartą z cytryny
  • podawać z natką zielonej pietruszki
                                                               SMACZNEGO !

2 komentarze:

  1. Co za swietny pomysl. A ja sie glowie,jak mozna podac brukselke. I wrzucam ja do jarzynki:-). Dzieki Ci bardzo za pomyslowosc i talent kulinarny:-P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:) Przyznaję, że to najsmaczniesza brukselka jaką jadłam. Banalne, proste i takie smaczne:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)