Guten Appetit

poniedziałek, 8 lutego 2016

Chleb żytni na piwie z cebulą. Piekarnia w lutym



Luty stawia przed Piekarnią Amber nowe zadania. Tym razem sięgamy do książki Piotra Kucharskiego "Chleb - domowe piekarnia". Przepis do wspólnego pieczenia wybrała Beata z bloga Stare gary i zaproponowała chleb z cebulą pieczony na piwie.
Wybór chleba bardzo mnie ucieszył, bo już dawno planowałam upiec 100% chleb żytni i pewnie projekt nadal pozostawałby w sferze zamiarów, gdyby nie wspólne pieczenie.
Wiadomo, że chleb żytni na zakwasie jest wartościowy, smaczny i syci na dłużej niż pszenny. Pomaga utrzymać wagę w ryzach - szczególnie razowy i poprawia trawienie.

Chleb wspólnie upieczony ma wilgotny miąższ, dzięki temu długo pozostaje świeży. Dodatek piwa nie wpływa na smak. Pomaga jednak rozluźnić zwartą konsystencję ciasta i dzięki temu chleb szybciej wyrasta bez dodatku drożdży i ma pięknie porowty miękisz. Dodatek cebuli nadaje smakowitości, wyklucza jednak użycie słodkich dodatków do chleba. Ponieważ w Niemczech najniższa dostępna w handlu mąka żytnia to - 996, to właśnie jej użyłam do upieczenia dzisiejszego chleba. Zamiast dwóch bochenków upiekłam jeden, a ilość składników dopasowałam do wymiarów własnej foremki do chleba i podałam je w nawiasie obok. Chleb żytni górą!
Dziękuję wszystkim za udział we wspólnym pieczeniu!
   
Składniki na 2 bochenki:

Zaczym:
200 (150) g mąki żytniej razowej 2000
180 (135) g wody
60 (45) g zakwasu

Ciasto właściwe:
800 (600) g mąki żytniej 720
650 (490) g piwa pszenicznego
350 (260) g zaczynu
2 cebule
20 g soli

Wykonanie:
  • przygotowanie. Dzień przed pieczeniem. Ocieplić zakwas wyjęty z lodówki. Wymieszać w misce wszystkie składniki (zakwas, wodę, mąkę) przykryć miskę folią i pozostawić w temperaturze pokojowej 8-12 godzin
  • ciasto właściwe. W dniu pieczenia. Zaczyn jest gotowy, gdy da się wyczuć lekko kwaśny zapach, a ciasto po rozsunięciu ma gąbczastą stukturę i jest napowietrzone. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oleju, aż zmięknie i nabierze złotego koloru, wystudzić. Do dużej miski odważyć 350 g zaczynu. Dodać mąkę, cebulę, sól i piwo. Wymieszać, przykryć folią i odstawić do pierwszego wyrastania w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych masłem. Wyrównać powierzchnię ciasta mokrą ręką, przykryć foremki ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 3-4 godziny
  • piekarnik nagrzać do 220`C. Wyrośnięte chlebki ponacinać i wstawić do zaparowanego piekarnika. Piec 45-50 minut. Studzić na kratce 
                                                                  SMACZNEGO !


W pieczeniu udział wzięli:
Akacjowy blog
Apetyt na smaka
Bochen Chleba
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Kulinarne przygody Gality
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek
Moje małe czarowanie
Konwalie w kuchni
Nie-ład malutki
Ogrody Babilonu
Para w kuchni
Polska zupa
Smakowity chleb
Stare gary
Zacisze kuchenne
W poszukiwaniu slowlife

15 komentarzy:

  1. Idealnie upieczony!
    Wspaniałe kromki.
    Dziękuję Nika za lutowy czas w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Weroniko, znakomicie Ci się upiekł. Ja tez z wyboru jestem zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny! Pięknie Ci się upiekł!
    Dziękuję za lutowe chwile!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny chleb. I z tą mąką na skórce mu do twarzy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Koronkowa struktura, piękny!

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak chleb żytni górą ! Piekny Ci się upiekł, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie Ci się upiekł, wygląda bardzo apetycznie.
    Dzięki za wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny, równiutki, jak z najlepszej piekarni!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny chlebek. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny chlebek, piękne dziurki :-).
    Dziękuję za wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda zawodowo, wręcz wzorcowo. Pozdrawiam. Ala z Podhala

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny chleb. Taki równiutki. Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ładny, 'zgrabny" i z pięknym wnętrzem bochenek :) pozdrawiam i proszę o dopisanie akacjowego bloga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję. Błąd już naprawiłam i dopisałam, sorry za przeoczenie:)

      Usuń
  14. PERFEKCYJNY bochenek !!! Tak powinien wyglądać idealny chleb żytni. Gratuluję i do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)