Guten Appetit

piątek, 12 lutego 2016

Kotlety z jajek


Kotleciki z jajek to pyszne jarskie danie, dobry pomysł na lekki pożywny obiad, albo wsad do smakowitego burgera. Świetnie smakują z sosem pomidorowym, ziemniacznym puree i dodatkiem gotowanych warzyw lub sezonową surówką.
Niegdyś często je przygotowywałam, gdyż były bardzo popularne w czasach PRL- owskiej mizerii zaopatrzeniowej. Przez całe lata zapomniane powróciły w niezmienionej formie. Delikatne, puszyste i pyszne.

Składniki:
5 jajek + 1 jajko
mała czerstwa bułka
1 cebula
1/2 szklanki mleka
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
koperek lub majeranek

Wykonanie:
  • jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek
  • bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć
  • obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor
  • bułkę i jajka przepuścić przez maszynkę, dodać surowe jajko, cebulę, sól, pieprz, zioła i dokładnie wymieszać
  • formować nieduże kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety delikatnie wyjmować łopatką, gdyż łatwo się kruszą
  • podawać z puree ziemniaczanym i sosem pomidorowym
                                                                SMACZNEGO !


6 komentarzy:

  1. Świetny przepis. Widok przeapetyczny :-). Od samego patrzenia człowiek robi sie glodny. Przyznam,ze ciekawi mnie smak kotletow. Wiec zrobie :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, wielkie dzięki:) Warto spróbować, są pyszniutkie:)

      Usuń
  2. Pychota. Też czasem robię, dodaję jeszcze pieczarki dla urozmaicenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) Pieczarki zawsze smakują:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)