Guten Appetit

piątek, 26 lutego 2016

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą



Ziemniaki to niezbędny składnik kuchni niemieckiej niezależnie od regionu. Placki ziemniaczane - proste i pyszne danie jest popularne we wszystkich landach naszych zachodnich sąsiadów tak jak i u nas. Te z dodatkiem kiszonej kapusty to przysmak prosto z Bawarii.
Wyjątkowo chrupiące i pyszne, a dodatek kiszonej kapusty tylko zwiększa ich smakowitość. Koniecznie musisz ich skosztować!

Składniki:
600 g ziemniaków
250-300 g kiszonej kapusty
1 cebula
1 jajko
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:
  • ziemniaki oraz cebulę obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej
  • kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i drobno posiekać
  • starte ziemniaki wymieszać z posiekaną kapustą, jajkiem i mąką. Ciasto doprawić solą i pieprzem
  • kłaść niewielkie porcje (1 łyżka) na rozgrzany olej, lekko spłaszczyć i smażyć na rumiano z obu stron. Odkładać na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu
  • podawać z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu
                                                                   SMACZNEGO !


8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki, smakują wyśmienicie:)

      Usuń
  2. Kiedyś trafiłem przepis na mielone z kapustą kiszoną. Były bardzo dobre. Dlatego chętnie wypróbuje ten przepis na placki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, bo są świetne:) Kiedyś spróbuję dorzucić kapustę kiszoną do mielonych, bo brzmi interesująco:)

      Usuń
  3. Z takimi plackami,to jeszcze sie nie spotkalam;-). Polaczenie kapusty i ziemniakow brzmi super. Obawiam sie,ze rozleca mi sie podczas smazenia:-P. Ale sprobuje zrobic;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu spokojnie, nie rozlecą się:) Smacznego!

      Usuń
  4. Uważam, że ziemniaki to podstawa także polskiej kuchni! I super bo nie dość, że są bardzo smaczne to jeszcze dostarczają nam wiele składników odżywczych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, to także fundament kuchni polskiej, bo obie kuchnie są bardzo podobne:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)