Guten Appetit

piątek, 19 lutego 2016

Racuchy drożdżowe z jabłkami


Racuszki drożdżowe z jabłkami - mięciutkie, puchate, grubiutkie prawie jak pączki. Uwielbiają je wszyscy, a szczególnie dzieci. Znikają szybciej z talerza niż się je smaży.
Nie dla głodomorów niestety, ponieważ oczekiwanie, aż wyrośnie ciasto drożdżowe może okazać się wiecznością.

Składniki:
20 dkg mąki orkiszowej
(mieszana jasna 630 + 1050)
200 ml mleka
3-4 łyżki cukru
1 duże jajko
2 łyżeczki drożdży instant - 7 g lub 15 g świeżych
olej do smażenia
1 duże jabłko
cukier puder

Wykonanie:
  • do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże, dodać jajko i stopniowo dolewać mleko mieszając drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia
  • gdy ciasto podwoi objętość wmieszać delikatmie obrane, pokrojone w kosteczkę jabłka
  • rozgrzać na patelni olej, kłaść po 1 łyżce ciasta i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Powinny smażyć się wolno, raz - że szybko się rumienią, dwa - by przesmażyły się do środka. Usmażone racuszki układać na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu
  • podawać posypane cukrem pudrem, z sosem owocowym, konfiturą lub dipem cynamonowym (jogurt wymieszany z cukrem i cynamonem)
                                                                   SMACZNEGO !


10 komentarzy:

  1. Niko, ależ smakowitości :). Przyznam, że dotąd takich nie robiłam, a uwielbiam wszystko co drożdżowe. Zatem koniecznie muszę zrobić te racuchy :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Anetko:) Też robiłam pierwszy raz. Są świetne, konieczne do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, myślę, że spodoba się wielu studentom. Jeśli chcecie wiedzieć więcej o projekcie Cooknomics, który organizuje tą akcję, zapraszamy na https://www.facebook.com/Cooknomics/ :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno - prosty, tani, smaczny i syty;)

      Usuń
  4. Już wiem, co będę miała do dzisiejszej kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. a jeśli drożdże świeże, to wcześniej rozmieszać je z mlekiem i cukier by wyrosły i wtedy dodać do ciasta???ile na taką porcję?1dag?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast suszonych 15 g świeżych drożdży. Wystarczy świeże drożdże wymieszać z 1 łyżką mleka, by je upłynnić i wymieszać z pozostałymi składnikami jak w przepisie:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)