Guten Appetit

czwartek, 18 lutego 2016

Różowa sałatka śledziowa


Różowa sałatka śledziowa czaruje kolorem i smakiem. Pospolite składniki, prostota wykonania na pewno brzmią zachęcająco. Śledź z dodatkiem ziemniaka, buraczka, jabłka i jajka smakuje wyśmienicie.
Możesz  podać ją w wersji z samą śmietaną lub śmietanę wymieszaną pół na pół z majonezem. Idealna na przyjęcia, imprezy, z bagietką smaczny lunch lub kolacja.

Składniki:
3 solone śledzie
2 małe buraki
1 jabłko
3 ziemniaki
1 cebula
2 jajka
2 łyżki majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz
natka zielonej pietruszki

Wykonanie:
  • śledzie wymoczyć, osączyć i oczyścić, pokroić w kostkę
  • ziemniaki i buraki ugotować osobno w łupinach, ostudzić, obrać, a następnie pokroić w kostkę
  • jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Natkę opłukać, osączyć i posiekać
  • wszystkie składniki włożyć do miski, doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Śmietanę wymieszać z majonezem i dodać do sałatki. Posypać całość przed podaniem natką pietruszki
                                                                   SMACZNEGO !



1 komentarz:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)