Guten Appetit

poniedziałek, 22 lutego 2016

Surówka z buraka. Czerwona moc buraka


Buraczki uwielbiam w każdej postaci. Do tej pory jadłam gotowane lub pieczone, nie miałam pojęcia, że można je zjeść na surowo. Ze sporą dozą sceptycyzmu przeczytałam przepis znaleziony w Kukbuku, ale składniki zachęciły do wypróbowania. Efekt?
Chrupiąca, lekka, orzeźwiajaca, absolutnie rewelacyjna.
Trzeba wiedzieć, że surowy burak ma właściwości silnie odtruwające i odkwaszające organizm. Oczyszcza krew, wspiera pracę wątroby, pomaga na anemię, ma działanie odmładzające. A taki niepozorny!  

Składniki:
2 surowe buraczki
garść orzechów nerkowca
1 pomarańcza
1 łyżeczka startego imbiru

Pomarańczowy winegret:
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
pieprz
1/2 łyżeczki miodu

Wykonanie:
  • buraka obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki
  • pomarańczę obrać i z pomiędzy białych błonek ostrym nożem wyciąć fileciki. Sok z pomarańczy "złapać do miseczki"
  • do soku z pomarańczy dodać oliwę i przyprawy, następnie wymieszać do powstania gładkiej emulsji
  • buraczki ułożyć na talerzykach, posypać podprażonymi orzechami. Ułożyć cząstki filecików z pomarańczy i skropić całość winegretem
                                                                    SMACZNEGO !
inspiracja: Kukbuk maj-czerwiec 2015
 

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Pan "Burak" cieszy się czytając takie pochlebstwa!

      Usuń
  2. nerkowce, buraczki, pomarańcza- coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaskakujące jak pyszny jest surowy buraczek:)

      Usuń
  3. Salatki o takim skladzie,to ja moge jesc codziennie:-P. Swietny pomysl!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję:) Składniki faktycznie smakowite:)

      Usuń
  4. Lubię buraka w takiej formie. Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, mamy podobne smaki:) Pozdrawiam!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)