Guten Appetit

sobota, 27 lutego 2016

Tarta czekoladowo-orzechowa z gruszkami ( wypieki bez cukru)


Deserowy klasyk, gruszki, gorzka czekolada i lody waniliowe - "Piękna Helena"  w nieco odmienionej formie. Bogata w orzechowe smaki krucha tarta wypełniona po brzegi intensywnie czekoladowym musem i zatopione w niej gruszki to świetny poprawiacz humoru na zimowe dni. Ciasto w całości przygotowałam z dodatkiem ksylitolu, w zastępstwie potępianego cukru.
Ksylitol świetnie sprawda się w kruchych ciastach. Tarta idealna dla wszystkich - liczących kalorie, unikających cukru ze względów zdrowotnych. A jednak życie może być słodkie!

Składniki na ciasto:
200 g mąki orkiszowej jasnej
50 g mielonych orzechów laskowych
125 g zimnego masła
50 g ksylitolu/cukru
2 żółtka
2 łyżki likieru czekoladowego
szczypta soli
Nadzienie czekoladowe:
50 g ciemnej gorzkiej czekolady
        (70% kakao) 
50 g masła
20 g kakao
2 jajka S
50 g ksylitolu/cukru
30 g tłustej śmietany 
20 g posiekanych orzechów laskowych
dodatkowo:
2 łyżki soku z cytryny
3 gruszki
2 łyżki dżemu morelowego

Wykonanie: 
  • mąkę, mielone orzechy, ksylitol, likier czekoladowy, żółtka i pokrojone masło w małe kawałeczki umieścić w misie robota i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię i przez godzinę schłodzić w lodówce 
  • w międzyczasie masło, kakao i posiekaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej 
  • jajka z ksylitolem (ksylitol wcześniej zmielić na puder) ubić na puszysty kogel-mogel. Do jajek wmieszać masę czekoladową, śmietanę, likier i posiekane orzechy laskowe.Zapomniałam wmieszać orzechy do masy, dlatego rozsypałam je na górze. Wersja z orzechami w środku była smaczniejsza 
  • formę na tartę (35x13cm) lub okrągłą o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej, następnie ułożyć na blaszce. Podziurkować widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 190`C 15 minut 
  • w międzyczasie obrać gruszki, wykroić gniazda nasienne i skropić je sokiem z cytryny, by nie ściemniały
  • część masy czekoladowej rozłożyć na podpieczonym spodzie, ułożyć gruszki, następnie rozłożyć pozostałą masę. Piec w 160`C 40 minut
  • dżem morelowy podgrzać z sokiem z cytryny i posmarować upieczone gruszki
                                                                     SMACZNEGO !
inspiracja: Essen & Trinken 10/2015

7 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale, a zdjęcia są fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:) I wspaniale smakowała:)

      Usuń
  2. nika Ty sobie chyba żartujesz - jak tu ograniczyć kalorie, jak takie pyszności pokazujesz od rana! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie licz kalorii, po prostu się częstuj:)

      Usuń
  3. Bardzo apetyczna ta tarta. Przepis zapisuje. Nie wiem,czy tez mi sie uda stworzyc cos tak oblednie smacznego na pierwszy rzut oka,jak Tobie:-). To wyglada po prostu BOSKO;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, na pewno się uda:) Tarta jest prosta, szybka i faktycznie przepyszna:) Dziękuję za miłe słowa!:)

      Usuń

  4. Bardzo fajny przepis. Dziękuję za wzięcie udziału w akcji, przypominam i zachęcam do udostępniania posta konkursowego na swojej tablicy na fanpage'u, można również zachęcić do wzięcia udziału i udostępnienia posta swoich czytelników, znajomych dzięki czemu zwiększy się pula nagród i więcej osób otrzyma nagrodę. :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)