Guten Appetit

piątek, 5 lutego 2016

"Żeleźniaki"- szare kluski


Żeleźniaki (przeciaraki, szare kluski) to tradycyjne kluski z Wielkopolski. Bazą potrawy są surowe, tarte ziemniaki bez dodatku gotowanych, jak ma to miejsce przy pyzach. Najlepiej smakują z omastą z boczku i cebuli z dodatkiem duszonej kiszonej kapusty (po przepis zapraszam tu). Bardzo proste i szybkie do przygotowania, jeśli dysponujesz już startymi ziemniakami.
W dobie robotów i malakserów - dzisiaj to już żaden problem. W zastępstwie zawsze można wykorzystać dobre chęci drugiej połowy.
Kluchy są świetne, także bardzo polecam!

Składniki:
1,3 kg ziemniaków
1 szklanka mąki żytniej jasnej
1 jajko
sól, pieprz

Wykonanie:
  • zetrzeć obrane ziemniaki na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Starte ziemniaki umieścić na sitku, by odsączyć nadmiar wody. Wodę wylać, a zebraną na dnie skrobię dodać do masy ziemniaczej. Dodać jajko, sól, pieprz i porcjami dosypywać mąkę cały czas mieszając. Masa nie powinna być za rzadka, ale nie powinna być również za gęsta. Najlepiej sprawdzić wrzucając jedną  kluskę na próbę, czy się nie rozlatuje podczas gotowania
  • w dużym, płaskim rondlu zagotować osoloną wodę. Dużą łyżką nabierać porcje ciasta i wrzucać na osolony wrzątek. Za każdym razem zanurzać łyżkę we wrzątku, by ciasto się nie przylepiało. Po wypłynięciu gotować kluski 8-10 minut. Gotowe wyławiać łyżką cedzakową
  • w międzyczasie pociąć boczek, a cebulę pokroić w piórka i poddusić na patelni
  • żeleźniaki podawać gorące z podsmażonym boczkiem i cebulką 
                                                                 SMACZNEGO !



4 komentarze:

  1. Moje ulubione kluchy :-). U nas mowi sie po prostu-kluchy ziemniaczane:-). I powiadasz,ze z zytnia tez sa dobre,bo my robimy z pszenna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam je po raz pierwszy, bardzo nam smakowały:) Z mąką żytnią lepiej trzymają kształt i dużo mniej jej dodasz:)

      Usuń
  2. Uwielbiam te kluski, najlepsze robiła moja babcia :)
    Ziemniaki zawsze górą!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj je zrobić. To nic trudnego!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)