Guten Appetit

piątek, 11 marca 2016

Flaczki z boczniaków (wegeteriańskie)


Danie bardzo proste do przygotowania, z rodzaju szybkich, pospolite składniki, a efekt ? Zaskakujący! Flaczki z boczniaków, to danie na pewno nie tylko dla wegan. Pyszności!
Doprawdy trudne do odróżnienia, bo struktura identyczna, podobne przyprawy i nie wiem, czy nie lepsze od tradycyjnych.
O przygotowanie tradycyjnych flaków pokusiłam się jeden, jedyny raz, ale z powodu zapachu nigdy nie odważyłam się na powtórkę. To danie, z boczniakami na pewno powtórzę i to nie raz. Namawiam na zakup co najmniej 1 kg boczniaków, są tak pyszne, że na jednej dokładce się nie skończy!

Składniki:
800 g boczniaków
1 mała marchewka
1/2 pietruszki
plaster selera
kawałek pora
1 seler naciowy
1 cebula
2-3 listki laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
kawałek imbiru
2 łyżeczki suszonego majeranku
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
1+1 łyżka masła
1 szklanka bulionu warzywnego
1 wąska czerwona papryka - opcjonalnie

Wykonanie:
  • warzywa obrać, pokroić w paski. W rondlu, w którym przygotowujesz flaczki zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj warzywa i podduś przez kilka minut. Dodaj wszystkie przyprawy i zalej szklanką bulionu warzywnego
  • w międzyczasie przygotuj boczniaki. Obetnij ogonki i odrzuć. Jeśli grzyby posiadają biały nalot (taka ich uroda) usuń go zwilżonym papierowym ręcznkiem. Grzyby pokrój w poprzek blaszek. Rozgrzej na patelni masło i podsmaż na rumiano pocięte boczniaki. Smażąc boczniaki na maśle uzyskają niepowtarzalny smak. Możesz dodać pociętą w paski czerwoną paprykę - właśnie teraz
  • podsmażone grzyby dodaj do rondla z warzywami, przykryj garnek pokrywką i duś 15-20 minut. Ewentualnie skoryguj ilość soli. Podawaj z bagietką
                                                                  SMACZNEGO !


4 komentarze:

  1. Świetna alternatywa dla klasycznych, których nie cierpię ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc orginał biją na głowę!:)

      Usuń
  2. Zwykłych flaczków nie lubię ale taką wersję chętnie bym zjadła :) Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, na pewno by Ci smakowały:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)