Guten Appetit

wtorek, 15 marca 2016

Gulasz z dorsza po węgiersku


Gulasz rybny to świetny pomysł na rybę, a jednocześnie lekki, smaczny i bardzo zdrowy obiad.  Jeśli chcesz się zdrowo odżywiać, obowiazkowo włącz do menu ryby. To nieskomplikowane danie robi się naprawdę szybko i smakuje obłędnie.
 
Składniki:
400 g filetów z dorsza
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
50-100 g boczku
3 średnie ziemniaki
1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
sok z cytryny
2 szklanki wywaru z warzyw
1-2 czerwone papryki

Wykonanie:
  • filety z dorsza pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki
  • pokrojony w kostkę boczek częściowo stopić, dodać pokrojoną w kostke cebulę i paprykę, lekko podsmażyć, dodać 1-2 łyżeczki papryki i koncentrat pomidorowy, zagotować z wywarem. Dodać ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki i dusić pod przykryciem, aż będa miękkie. Pod sam koniec dołożyć na 2-3 minuty rybę, aż dojdzie
                                                                   SMACZNEGO !

    4 komentarze:

    1. Kuszące danie. Chętnie wypróbuję :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Zapraszam więc na smaczną rybkę:)

        Usuń
    2. Wszelkie gulasze uwielbiam, więc choć takiego nie jadłam, jestem pewna, że to strzał w dziesiątkę.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Olu, polecam! Dorsz w tym wydaniu jest znakomity:)

        Usuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)