Guten Appetit

piątek, 4 marca 2016

Jogurtowy ser Labneh i kolorowe kulki serowe


Labneh - domowy ser jogurtowy, warto go zrobić, bo to samo zdrowie. Bardzo prosty do przygotowania, pyszny, bardzo delikatny i kremowy, powstaje po odcięknięciu srewatki z jogurtu, bo lanneh to nic innego jak odcedzony jogurt.

Do przygotowania serka można użyć jogurtu samodzielnie wyprodukowany w domu lub kupnego jogurtu typu greckiego - bałkańskiego. Kupując jogurt zwróć uwagę, by w składzie było wyłącznie mleko ewentualnie mleko z dodatkiem śmietanki i szczepy bakterii zakwaszające mleko.

Składniki:
jogurt grecki - 500 g
sól - około 1/2 łyżeczki
majeranek, tymianek, czerwony pieprz, kolendra
olej kujawski - rzepakowy tłoczony na zimno

Wykonanie:
  • wylać cały jogurt z opakowania na sitko wyłożone gęstą gazą lub pieluchą tetrową. Przedtem wymieszaj go z solą i jeśli ma być na wytrawnie już na tym etapie możesz dodać posiekane, ulubione zioła  Tak pozostawiam jogurt na blacie kuchennym, aż odcieknie większość serwatki. Do pozostałego odciekania ustawić konstrukcję z sitkiem w lodówce. Czas przy domowej produkcji labneh odgrywa najistotniejszą rolę, bo ile czasu spędzi jogurt na sitku warunkuje końcowy efekt - jaki rodzaj serka otrzymamy.
    1. po  nocy spedzonej w lodówce otrzymasz twarożek o konsystencji serka homogenizowanego
    2. po 2-ch dniach idealny twarożek do smarowania pieczywa
    3. po 3-ch dniach twaróg i da się kroić. Idealny na kanapki i do upieczenia sernika
    4. po 5-ciu dniach dalej będzie gęstniał i dojrzewał. Stanie się kwaśny i ostry w smaku. Teraz jest najlepszy czas, by zakonserwować go w oleju, łatwo ulepić z niego kulki, obtoczyć w ulubionych ziołach lub przyprawach, ułożyć ściśle w słoiku i zalać oliwą lub olejem (u mnie rzepakowy tłoczony na zimno). Olej powinien zakryć kulki serowe. Kulki serowe najsmaczniesze są po kilku dniach leżakowania w oleju, gdy przejdą aromatem ziół i przypraw. W lodówce można przechowywać je do około 3 tygodni. Kulki wyłowione z oleju rozsmarowywać na kromce chleba lub dodać do sałatki. Świetne z grillowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami
                                                             SMACZNEGO !
    Uwagi: podany czas jest orientacyjny i zależy w głównej mierze od rodzaju użytego jogurtu
 

4 komentarze:

  1. Super pomysl z tymi kulkami. Tyle razy przymierzalam sie do zrobienia serka,ale zawsze odkladalam to na pozniej. Musze w koncu tez zrobic taki serek;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, koniecznie:) Serek jest rewelacyjny, a kulki niezrównane w smaku!

      Usuń
  2. Domowy ser to dla mnie czarna magia, zawsze wydawało mi się, że jego przygotowanie jest trudne i czasochłonne. Ale z kolei, zamiast kupować ser niewiadomego pochodzenia, lepiej zakasać rękawy i zrobić prawdziwy serek w domu. Przynajmniej jesteśmy pewni jego jakości i nie jemy sztucznie napompowanego produktu ze znikomą ilością wapnia i witamin. Z chęcią wypróbuje ten przepis, bo nie jest skomplikowany, a te kulki bardzo do mnie przemawiają : ) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serek właściwie robi się sam i jest przepyszny:) Bardzo polecam:) Pozdrowienia!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)