Guten Appetit

czwartek, 31 marca 2016

Pieczona papryka. Jak w łatwy sposób pozbyć się skórki?

Pieczona papryka jest delikatna, słodka i po prostu rozpływa się w ustach. Warto włączyć ją diety, bo to witaminowa rekordzistka. Jest bezcenna dla naszego zdrowia, witaminy C ma 5 razy więcej niż cytryna. Jedzona w sezonie jesienno-wiosennym wzmacnia odporność. Papryka zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu, odmładza i poprawia nastrój.

To warzywo uniewersalne, a lista potraw jakie przygotujesz z jej udziałem jest imponująca. Paprykę możesz wykorzystać  do przygotowanie zup, sosów, past, dipów, do dań z makaronem, ryżem.
Króluje w kuchni śródziemnomorskiej - we Włoszech - jako antipastti, w Hiszpani - słynne tapas.
Papryka będzie zdrowsza, bo lekkostrawna, gdy pozbawimy ją skórki. Wystarczy upiec ją w piekarniki, by w łatwy sposób pozbyć się skórki.

Składniki:

papryka - dowolna ilość

Wykonanie:
  • paprykę umyć i ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, ponieważ w czasie pieczenia puści sok. Piec 30 minut w 200`C. W czasie pieczenia można paprykę odwrócić. Jest gotowa, gdy miejscami zrobi się czarna i zacznie się marszczyć
  • gorącą paprykę umieścić w miseczce i przykryć folią spożywczą, bądź włożyć do foliowego worka. Odstawić, by przestygła. Papryka się zaparzy i skórkę zdejmiesz bez trudu - palcami lub lekko podważając czubkiem nożyka. Usunąć gniazda nasienne z pestkami i piętki. Używać wg woli
  • warto wrzucić na blachę kilka papryk więcej i z reszty przygotować smakowite paprykowe antipasti. Upieczoną, oczyszczona paprykę przekroić na 4 części. Włożyć do słoika lub innego szklanego naczynia, zalać oliwą, dodać gałązkę rozmarynu i ząbek czosnku. Podawać lekko posolną do kanapek. Pycha!
                                                                 SMACZNEGO !

2 komentarze:

  1. Bardzo mi sie podoba pomysl z zalaniem papryki oliwa. To chyba musi swietnie smakowac :-). No i pomysl na obranie papryki genialny :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Tak anipasti parykowe jest super smaczne:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)