Guten Appetit

sobota, 5 marca 2016

Rustykalny sernik z orzeszkami ziemnymi


Nadprodukcja masła orzechowego zaowocowała tym oto sernikiem. Sernik dla koneserów, bo wielbiciele orzeszków ziemnych będą zachwyceni jego smakiem. Masło orzechowe występuje w masie serowej, nadając sernikowi delikatny orzechowy posmak i wspaniałą aksamitną konsystencję. Sernik wykańcza słodki karmel z chrupiącymi orzeszkami.
Zamiast zmielonych kupnych ciasteczek pełnych tłuszczy trans zrobiłam spód sernika samodzielnie. Z mąki pełnoziarnistej, również z dodatkiem orzeszków ziemnych w rustykalnym stylu, mocno chrupiący, dokładnie otula kremowe wnętrze. Słodki karmel doskonale komponuje się z solonymi orzeszkami. Spotkało mnie małe rozczarownie, przy produkcji karmelu z ksylitolu, ponieważ podgrzewany ksylitol niestety nie karmelizuje, choć internetowe przepisy zapewniały, że i owszem. "Udawany" karmel dokończyłam, był pyszny, tylko po całkowitym schłodzemiu niestety się zcukrzył. Sernik upiekłam w foremce o średnicy 20 cm.  



 Składniki na spód:
180 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
5 łyżek mielonych orzeszków ziemnych
1 jajko
1 łyżka ksylitolu/cukru
100 g masła
2 łyżki lodowatej wody
Składniki na masę serową:
500 g sera 3x mielonego
200 g masła orzechowego
2 jaja L
160 g ksylitolu/cukru
2 łyżki mączki kukurydzianej/Mondaminy
Składniki na karmel:
100 g ksylitolu/cukru
1 łyżka wody
65 g masła
5 łyżek śmietany kremówki
dodatkowo: orzeszki do przybrania

Wykonanie:
  • orzeszki zmielić w młynku, bardzo krótko, dosłownie kilka sekund. Mąkę i cukier wymieszać z drobno pokrojonym zimnym masłem na mokry piasek. Dodać orzeszki,  jajko i miksować dalej, aż ciasto zacznie zlepiać się w kulę. Pod koniec dodać wodę. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć dno tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Drugą wylepić bok tortownicy, wysmarowanej uprzednio masłem. Wstawić do lodówki
  • ser wymieszać z cukrem, mączką kukurydzianą i masłem orzechowym. Na koniec wbić kolejno po 1 jajku i wymieszać tylko do połączenia składników. Wylać do przygotowanej foremki. Piec 15 minut w 180`C 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160`C i piec 45 minut. Początkowo studzić w uchylonym piekarniku, następnie na kratce
  • na patelnię wsypać ksylitol, dodać łyżkę wody i rozpuścić. Po kilku minutach podgrzewania zacznie nabierać lekko karmelowej barwy, niestety nadal pozostanie płynny, ponieważ ksylitol nie karmelizuje. Wmieszać masło i dodać śmietankę cały czas mieszając. Po dodaniu śmietanki zgęstnieje i po lekkim ostudzeniu jest gotowy do spożycia. Niestety po całkowitym wystygnięciu zcukrzy się. Jeśli chcesz się cieszyć smakowitym karmelem musisz do jego przygotowania niestety użyć cukru. 
  • przed podaniem wierzch sernika udekorować przygotowanym karmelem i posypać orzeszkami ziemnymi. Resztą sosu polewać kawałki sernika na talerzykach. Sos z ksylitolu podgrzać przed podaniem (rozpuści sie na nowo i będzie idealnie gładki)
                                                                   SMACZNEGO !

                                                 

17 komentarzy:

  1. Sernik z orzeszki ziemne- niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, dla mnie też:) Jednak nie dla wszystkich:)

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale, jak wszystkie potrawy zresztą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa:)

      Usuń
  3. Przecudny! A smak musi być niesamowity - ah te orzeszki ^^ Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, zgadza się - dla wielbicieli orzeszków niesamowity:) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Świetny pomysł. :) Masło orzechowe i orzeszki ziemne - zdecydowanie klucze do sukcesu. Pozwolę sobie się zainspirować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że mogłam Cię zainspirować:)

      Usuń
  5. Serniczek pierwsza klasa! Tez bym taki upiekla,bo to moje smaki,ale kazdy sernik po upieczeniu mi opada. Znajomym sie pytam i tez maja ten problem. Nie wiem czy ten by mi sie udal. No ale zaryzykuje ostatni raz. Taki serniczek marzy mi sie na swieta :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, po wbiciu jajek nie mieszaj masy za długo i piecz dłużej niż zwykle, ale w niższej temperaturze, a będziesz miała sernik równy jak stół:)

      Usuń
  6. Nie wiem czy rustykalny, ale zdecydowanie trafia w moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki siermiężny to chyba tak!

      Usuń
  7. Ale cudo! Chyba zarz utopię się we własnej ślinie ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak mi miło, dzięki:)

      Usuń
  8. Wygląda bajecznie, od razu zrobiłam się głodna :P

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)