Guten Appetit

czwartek, 3 marca 2016

Semmelknödel i sos z mrożonych grzybów leśnych


Semmelknödel, Brötchen-Knödel, czyli knedle z bułki, to specjalność południowych Niemiec, Austrii i Czech. Idealnie nadają się do pieczeni wieprzowych podawanych z kiszoną lub czerwoną kapustą. Często serwowane są ze śmietanowym sosem grzybowym. Są pyszne, bardzo proste i szybkie do przygotowania.
Na kluski najlepiej nadają się stare, ale jedno-dwu-dniowe bułki, całkiem czerstwe raczej nie. Jeśli już używasz takich dodaj więcej mleka. Do klusek podałam sos z  mieszanki mrożonych grzybów leśnych (w sklepowych ladach chłodniczych leżą prawdziwe rartytasy!). Grzyby dusiłam z dodatkiem białego wina, zagęściłam śmietanką kremową. Obiad pycha! Polecam!


Składniki:
4 bułki - 200 g
250 ml mleka
1 jajko
2 łyżki mąki
1 cebula
1 łyżka masła
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Sos grzybowy:
600 g mrożonych grzybów leśnych
1 łyżka masła
1 cebula
100-150 ml białego wytrawnego wina
100 ml śmietany kremówki
sól, pieprz
natka zielonej pietruszki  

Wykonanie: 
  • bułki pokroić w 1 cm kostkę. Zalać gorącym mlekiem i roztrzepanym jajkiem, odstawić 10-15 minut. Jeśli używasz bardzo suchych bułek dodaj nieco więcej mleka
  • w międzyczasie zeszklić pokrojoną w małą kostkę cebulę 
  • namoczone bułki wynieszać z podsmażoną cebulą, posiekną zieloną pietruszką, dodać mąkę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową - wymieszać. Wilgotnymi dłońmi formować kluski 
  • gotować w osolonej wrzącej wodzie około 10-15 minut. Po wypłynięciu klusek zmniejszyć ogień i trzymać pod przykryciem na ledwie mrugającym ogniu
  • zamrożone grzyby wyłożyć na patelnię z rozgrzanym masłem i posiekaną, zeszkloną cebulką, mieszając od czasu do czasu grzyby rozmrozić. Gdy puszczą całą wodę zwiększyć ogień i odparować nadmiar wody. Dolać wino, odparować i dodać śmietanę kremówkę, przyprawy, poddusić przez kilka minut do zagęszczenia sosu
  • wyłowić kluski łyżką cedzakową. Podawać z sosem grzybowym. Suto posypać zieloną pietruszką 
                                                                   SMACZNEGO !


8 komentarzy:

  1. Uwielbiam sos grzybowy, oj danie wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, było pysznie:) Leśne grzyby nawet mrożone są wspaniałe:)

      Usuń
  2. Apetycznie sie prezentuje to danie. Jesli i tak smakuje,to zabieram przepis :-). Sos grzybowy to moj numer 1 :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak właśnie smakuje, dzięki:)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy przepis. Zapisane w ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło:) Przepis Cię nie zawiedzie, bo danie smakuje znakomicie!:)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Można, np. pokrojone i przysmażone na patelni są pyszne:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)