Guten Appetit

czwartek, 24 marca 2016

Soczysta pieczeń z indyczego udźca


Indyk to mięso polecane przez dietetyków. Obok kurczaka, królika, cielęciny i strusia zaliczane jest do mięs białych, nawet udziec indyczy w czerwonym kolorze. Lekkostrawne, niskokaloryczne, do tego smaczne i łatwe do przygotowania, czego chcieć więcej. Przygotuj i podaj indyka!

Smacznym daniem jest pieczony lub duszony udziec z indyka. Jeśli wcześniej go zamarynujesz mięso jest wyjątkowo kruche i soczyste. Moja ulubiona marynata do indyka to sos sojowy z octem balsamicznym, miodem i czosnkiem.

Składniki:
1,300 kg udźca indyczego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
3-4 łyżki oleju
1-2 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu
dowolne zioła

Przygotowanie:
  • mięso umyć, osuszyć  papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem wyciąć kość i zdjąć skórę ( można ugotować rosołek)
  • sos sojowy, olej, miód i ocet balsamiczny wymieszać do otrzymania gęstej zawiesiny. Dodać posiekany drobniutko czosnek i wymieszać. Marynatą natrzeć mięso ze wszystkich stron. Związać sznurkiem, by trzymało kształt. Ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc
  • mięso po wyjęciu z lodówki krótko ocieplić i obsmażyć ze wszystkich stron
  • włożyć mięso do rondla, podlać bulionem warzywnym i dusić około 50 minut
  • sprawdzić smak sosu i ewentualnie dosolić lub dodać łyżeczkę sosu balszamicznego. Jeśli lubisz możesz sos zagęścić mąką i zabielić śmietaną
  • mięso wyłożyć na deskę i pozwolić mu odpocząć 5 minut. Pokroić w plastry. Następnego dnia odgrzewać plastry w sosie  
                                                              SMACZNEGO !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)