Guten Appetit

wtorek, 29 marca 2016

Tarta z brukselką - Rosenkohl Quiche



Brukselka na pewno nie jest nudnym warzywem, istnieje wiele dań w których może brylować. Do takich na pewno należy tarta brukselkowa.
Kruche ciasto wypełnione kremowym farszem z zatopionymi brukselkami smakuje znakomicie.
Specjał bardzo prosty do przygotowania.Tarta jest zwięzła, swobodnie można ja zapakować do lunchboxu. Idealna na ciepło i zimno, na obiad i kolację. Świetnie smakuje z surówką i lampką owocowego, białego wina.

Składniki na ciasto:
200 g mąki orkiszowej
80 g masła
1 jajko
3 łyżki lodowatej wody
0,5 łyżeczki soli

Składniki na nałożenie:
500 g brukselki
200 ml mleka kokosowego lub śmietany
3 jajka
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
 
Wykonanie:
  • składniki na kruche ciasto zagnieść. Rozwałkować i wylepić dno i brzegi foremki cieniutko wysmarowanej masłem. Wstawić do lodówki
  • brukselki oczyścić ze zwiędłych listków, umyć, głąbiki naciąć na krzyż. Obgotować brukselkę 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do odcedzenia
  • śmietanę lub mleko kokosowe rozbełtać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatałową. Brukselki rozłożyć na cieście, zalać masą jajeczną
  • piec w 180`C 40 minut do zezłocenia
                                                                   SMACZNEGO !


9 komentarzy:

  1. bardzo lubię brukselkę, także w tarcie

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny pomysl na brukselke. A my po prostu ja uwielbiamy. Jestem pewna,ze skorzystam z przepisu ;-). A to mleko kokosowe,to z kartonika? Dziekuje za odpowiedz;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Mleko - obojętnie, z puszki lub z kartonika:)

      Usuń
  3. Swietny pomysl na brukselke. A my po prostu ja uwielbiamy. Jestem pewna,ze skorzystam z przepisu ;-). A to mleko kokosowe,to z kartonika? Dziekuje za odpowiedz;-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię brukselkę, w tarcie za to jeszcze nie próbowałam, na pewno jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, w tarcie jest równie pyszna:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)