Guten Appetit

środa, 9 marca 2016

Tradycyjne mielone. Sekret najsmaczniejszych kotletów


Na liście ukochanych domowych smaków są oczywiście najsmaczniejsze na świecie domowe kotlety mielone. Kotleciki zachwycą smakiem jeśli użyjesz dobrego produktu.
Pośpiech i brak czasu sprawia, że kupujemy często gotowe mięso mielone. Należy pamiętać, że w pakowanym mięsie mielonym często występują dodatki typu konserwanty, regulatory kwasowości, stabilizatory - to najłagodniejsza wersja.
Tylko wtedy gdy kupimy mięso w kawałku i zmielimy je w domu, będziemy wiedzieć, co tak naprawdę jemy. Warto zatem zrobić to samemu w domu lub poprosić z zmielenie mięsa przy ladzie.
Mielone dla urozmaicenia możemy wzbogacić przeróżnymi dodatkami: serem, pieczarkami pomidorami suszonymi, papryką, serami, ale te najlepsze to te bez żadnych udziwnień. Dobre mięso, wg mnie łopatka jest najodpwiedniejsza, a dodatek kawałka wędzonego boczku nada kotletom niebywałego aromatu i smaku. Takie kotlety nie są pewnie zbyt dietetyczne, nie mają jednak sobie równych.

Składniki:
800 g mięsa z łopatki lub mieszanego wieprzowego
100-150 g wędzonego boczku
1 cebula
1 jajko
1 czerstwa bułka
1 szklanka mleka
1 płaska łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
bułka tarta do obtoczenia
smalec lub olej do smażenia

Wykonanie:
  • mięso umyć, obrać z powięzi, skóry i ścięgien, pokroić w grubą kostkę
  • bułkę namoczyć w ciepłym mleku lub mleku wymieszanym pół na pół z wodą. Bułka rozluźni mięso i sprawi, że kotlety będą miękkie i soczyste. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki 
  • mięso zemleć, na końcu dodać do mielenia odciśniętą bułkę i cebulę. Do masy dodać jajko, przyprawy i dokładnie wymieszać. Najlepiej i najdokładniej wymieszać masę ręką. Wilgotnymi dłońmi formować owalne, płaskie kotlety, by przemażyły się do środka. Podczas smażenia kotlety, ani tak "spuchną"
  • początkowo smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, aby zamknąć mięso i ustabilizować kształt, następnie zmiejszyć ogień i dosmażać po kilka minut z obu stron na złoty kolor. Nie "dziobać" kotletów w trakcie smażenia widelcem, ponieważ wypłyną z nich soki, a kotlety będą wiórowate i suche. Do przewracania najlepiej używać łopatki. Nie należy żałować tłuszczu, bo paradoksalnie im więcej tłuszczu użyjesz do smażenia, tym mniej tłuszczu wchłonie mięso
  • gorące podawać z ulubionymi dodatkami, na zimno używać zamiast wędliny do kanapek  
                                                                   SMACZNEGO !


6 komentarzy:

  1. Tradycyjne mielone wydaje sie byc latwizna:-P. Niestety tak nie jest. I ja dopiero sie o tym przekonalam czytajac Twoj przepis. Trudny nie jest,ale takie mielone,to pewnie receptura doskonala. Jak zrobie,to pewnie dostrzegne roznice;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, te nie mają sobie równych. Polecam!

      Usuń
  2. No popatrz! Mielone robię od lat,na rózne sposoby, może teraz nieco rzadziej bo jednak mniej smażonego się je, ale na pomysł z boczkiem wędzonym nie wpadłam - fajny!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)