Guten Appetit

piątek, 25 marca 2016

Wielkanocne smoothie z rzeżuchą


Rzeżucha to prawdziwa bomba witaminowa, nic dziwnego to przecież symbol odradzającego się życia i sił witalnych. Długa lista zalet - tutaj - powinna Cię zachęcić, by włączyć ją do menu. Rzeżucha to jeden z symboli Wielkanocy i właśnie teraz sobie o niej przypominamy. Siejemy te maleńkie, niepozorne, zielone listki, by stanowiły ozdobę wielkanocnego stołu.

Wysiewam rzeżuchę systematycznie już od połowy lutego i ląduje w śniadaniowych koktajlach. Ze względu na pikantny i bardzo intensywny smak nie można przesadzić z jej ilością. Przygotowując zielone koktajle potraktuj rzeżuchę jako dodatek do szpinaku lub jarmużu, bo sama rzeżucha nie zdoła zabarwić koktajlu na apetyczny zielony kolor.

WSZYSTKIM CZYTELNIKOM BLOGA ŻYCZĘ ZDROWYCH, WESOŁYCH i SMACZNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH !

Składniki:
1 jabłko
1 gruszka
1/4 ananasa
1 banan
1- cm kawałek imiru
1 liść jarmużu
1 łyżeczka kujawskiego oleju lnianego
1/2 tacki rzeżuchy
około 1 szklanki wody

Wykonanie:
  • owoce obrać, pokroić na mniejsze cząstki
  • na dno kielicha blendera wlać wodę, dodać owoce, zieleninę i zmiksować do pożądanej konsystencji
                                                           NA ZDROWIE !

Uwagi: nie spożywaj rzeżuchuy więcej niż 2-3 łyżeczki dziennie. Bardzo silnie dezynfekuje drogi moczowe. Szczególnie powinny uważać osoby ze schorzeniami nerek


  

5 komentarzy:

  1. Z checia sprobuje koktajlu z rzezucha. Wiele dobrego sie o niej naczytalam. Super sa te zielone koktajle:-P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Samo zdrowie, dziękuję:)

      Usuń
  2. Niko, życzę Ci radosnych, pełnych rodzinnego ciepła i smakowitych Świat Wielkanocnych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wzajemnie Anetko, bardzo dziękuję:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)