Guten Appetit

piątek, 18 marca 2016

Zakwas owsiany na wielkanocny żurek


Do przygotowania wielkanocnego żurku najpopularniejszy jest zakwas z mąki żytniej. Żurek to pyszna, sycąca, tania i bardzo zdrowa zupa (o wartościach zdrowotnych zakwasu i jak przygotować tradycyjny zakwas z mąki zytniej przeczytasz tutaj). Bazę zakwasu może stanowić każda inna mąka: pszenna, gryczana lub np. owsiana. Żur przygotowany na zakwasie z mąki owsianej jest dużo delikatniejszy w smaku.
Trzeba wiedzieć, że mąka owsiana to znakomite źródło błonnika pokarmowego pomocnego w walce z wieloma chorobami, aromatyczna i pełna wartości odżywczych. Nie jest łatwo dostępna, ale bez trudu zrobisz ją w domu sama. Wystarczy zmielić płatki owsiane w robocie kuchennym lub zwykłym młynku do kawy.
Przygotowanie zakwasu z mąki owsianej jest identyczne jak tradycyjnego z mąki żytniej i nie jest to żadna filozofia. Porzuć sklepowe fałszywki zakwaszane octem i zrób go sama.
Dobrze jest zaszczepić zakwas żywymi kulturami bakterii, przyspieszy to proces produkcji domowego zakwasu. Dodaję łyżeczkę zakwasu chlebowego, ale i bez jej dodatku się uda, będzie się kisiił 1-2 dni dłużej.  

Składniki:
1 l słoik
płatki owsiane - 5 czubatych łyżek
600-700 ml przegotowanej, ostudzonej, letniej wody
listek laurowy - 3 szt.
ziele angielskie - 6 kulek
czosnek - 2 ząbki

Przygotowanie:
  • zmielić płatki owsiane 
  • do suchego, wyparzonego słoika wsypać mąkę owsianą, zalać przegotowaną, ostudzoną, lekko ciepłą wodą, najpierw w małej ilości i wymieszać na masę bez grudek, następnie dolać resztę (mąkę łatwiej wymieszać z ciepłą wodą)
  • dodać przyprawy i 1 łyżeczkę zakwasu żytniego. Zamiennie można dodać 1 łyżkę wody z kiszonych, ale nie pasteryzownych ogórków. Można również nic nie dodawać, wówczas fermentacja wydłuży się o 1-2 dni. Słoik zakręcić nakrętką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie zamieszaj zawartość drewnianą łyżką
  • jeśli zakwas uzyska przyjemny, kwaskowaty zapach i smak jest gotowy do przygotowania żurku. Resztę zlej do butelki i wstaw do lodówki. Zakwas można przechowywać do 2 tyg. Im starszy zakwas, tym kwaśniejszy
                                                                     SMACZNEGO

2 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)