Guten Appetit

czwartek, 17 marca 2016

Zapiekane jajka faszerowane w skorupkach



Jajka faszerowane to jedna z najpopularniejszych potraw wielkanocnych, obowiązkowo musisz je przygotować. Prosta, efektowna i bardzo smaczna przekąska, doskonała nie tylko na Wielkanoc. To prawdziwy klasyk, a przepis stary jak świat.
Jajka możesz faszerować czym dusza zapragnie, dziś skorupki jajek faszerowane jajkami!


Składniki:
5 jajek
1 łyżka jogurtu greckiego
sól, pieprz
zielenina
2 łyżki masła ghee
bułka tarta

Przygotowanie:
  • jajka ugotować na twardo (10 minut), ostudzić, nie obierać 
  • przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół, uważając by nie uszkodzić skorupek. Łyżeczką ostrożnie wyjąć jajka ze skorupek
  • jajka drobniutko posiekać, dodatkowo można rozgnieść widelcem, następnie wymieszać z jogurtem solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Farszem wypełnić przygotowane skorupki
  • panierować w bułce tartej od strony farszu, lekko dociskając
  • układać na patelni z rozgrzanym masłem farszem w dół i podsmażać do zezłocenia, najlepiej pod przykryciem, by przegrzały się do środka Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło lub zimno 
                                                                      SMACZNEGO !







3 komentarze:

  1. Swietny pomysl. Takie jajka to lubie. Polaczone z jogurtem i zielenina to jest cos bardzo smacznego. I w dodatku zapiekane. Tym mnie zaskoczylas:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:)Właśnie ta zapiekana skorupka z bułki tartej czyni z jajka prawdziwy delikates!

      Usuń
  2. Jak zapiekane, jak smażone

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)