Guten Appetit

czwartek, 21 kwietnia 2016

Bananowe pancakes


Pancakes, ulubione placki śniadanowe krajów anglosaskich bardzo przypomninają polskie racuchy. Z tego powodu goszczą na naszych stołach najczęściej w porze obiadowej. Uwielbiane przez dzieci.
W wersji minimalistycznej można je podać tylko z syropem klonowym lub miodem. U mnie na bogato, z sosem jogurtowym, orzechami włoskimi i jagodami. Wielbiciele bananów będą zachwyceni, bo są mocno bananowe w smaku. Zapraszam do przepisu!

Składniki:
2 jajka
1-2 łyżki cukru/ksylitolu
szczypta soli
2 małe banany
100 ml mleka
200 g mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
olej do pieczenia
posiekane orzechy włoskie
jagody
sos jogurtowy: 200 g jogurtu greckiego
                         1 łyżka soku z cyryny
                         1 łyżka miodu

Wykonanie:
  • jajka ubić z cukrem na kogel-mogel. Dodać szczyptę soli
  • banany obrać, pokroić i przy pomocu blendera zrobić bananowe puree. Wmieszać do jajek banany i dodać mleko
  • mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W 3 porcjach wmieszać do ciasta
  • nakładać po 1 łyżce ciasta na średnio gorącą, natłuszczoną patelnię. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony
  • gotowe placuszki ułożyć w piramidę. Podawać z sosem jogurtowym, posiekanymi orzechami włoskimi i jagodami 
                                                                  SMACZNEGO !

                                     

16 komentarzy:

  1. banan jest dość mdły dlatego warto przełamać bo czymś kwaśnym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie tak , ale bez cytryny placuszki mają bardziej bananowy smak:)

      Usuń
  2. Cudne są:) I na pewno pyszne. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Zgadza się, są bardzo smaczne! Pozdrowienia

      Usuń
  3. Swietny przepis. Jeszcze dzisiaj go przetestuje;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, jak smakowały placuszki?

      Usuń
    2. Przepyszne. Wczoraj smazylam je drugi raz. Zaznaczam,ze nie ostatni;-). Mozesz mi napisac jakiego typu maki orkiszowej uzywasz do ciast,a jakiej do plackow i nalesnikow? Dziekuje za odpowiedz.

      Usuń
    3. Cieszy mnie to:) Używam i jasnej mąki orkiszowej 630 i pełnoziarnistej. Zaznaczam w przepisie jakiej użyłam. Jeśli lubisz bardzo delikatne wypieki w Polsce dostępna jest orkiszowa mąka luksusowa 500. Pozdrawiam

      Usuń
  4. ooo, bomba kalorii i pysznego smaku :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, smażone to mają trochę kalorii!!!

      Usuń
  5. Takie placuszki,to ja moge jesc codziennie. Wygladaja bardzo smakowicie. Jutro testuje przepis :-).

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)