Guten Appetit

poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Chleb żytni na zakwasie. Walory zdrowotne


Pieczywo żytnie ma wysoką wartość odżywczą, duże walory smakowe i zapachowe. Długo zachowuje świeżość.
Chleb żytni, ponieważ przygotowywany jest na zakwasie (zachodzi fermentacja!) zawiera dużo więcej, lepiej przyswajalnych składników mineralnych niż pieczywo pszenne (także razowe) produkowane na drożdżach.
Chleb żytni przegrywa często z białym, lekkim i puchatym pieczywem pszennym, dlatego warto poznać zalety żytniego zakwasowca.
  • Żytni chleb wypiekany na zakwasie wływa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, sprzyja namnażaniu się w jelitach korzystnych bakterii, a hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych.
  • Kwas mlekowy z zakwasu ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom.
  • Pieczywo żytnie na zakwasie ma niższy indeks glikemiczny -48, pszenne -70, co jest szczególnie korzystne dla cukrzyków i osób zmagających się z nadwagą.
  • Pomaga w profilaktyce chorób nowotworowych.
  • Zapobiega chorobom układu krążenia.
Trzeba pamietać, że dobra dieta - to dieta urozmaicona.
Zapraszam na bardzo prosty chleb, żytni klasyk. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności i koszyczka do wyrastania. Upiekłam go na 3- stopniowym zakwasie. Tym razem nie w foremce, a formowany. Chleb do wyrastania posypuje się maką, a ten rosnąc tworzy ciekawe pęknięcia. Zamiast jednego dużego uformowałam 3 małe chlebki.


Składniki:
500 g mąki żytniej 1150
75 g zakwasu żytniego
350 g ciepłej wody
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżka miodu
1,5 łyżeczki soli
mąka pszenna do posypania

Przygotowanie:
  • zakwas, wodę i miód umieścić w misie robota. Dodać odważoną mąkę i sól. Zagnieść hakiem gładkie ciasto. Misę przykryć folią spożywczą  i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, podzielić na 3 części i uformować 3 bochenki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przez sitko oprószyć pszenną mąką. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 30-40 minut do wyrastania. Nastawić piekarnik na 250`C, by się nagrzał
  • chlebki piec 15 minut w 250`C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200`C i piec kolejne 30 minut. Studzić na kratce
                                                                      SMACZNEGO !

    źródło: Lisa book nr.1/2015


    4 komentarze:

    1. często kupuję taki, a twój wygląda pysznie ;-)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję:) Więc skuś się i upiecz go sama!

        Usuń
    2. Witam, mam swój zakwas, trzymam go w lodówce, piekę chleb przeważnie w foremce keksowe, ale tym razem chcę zrobić taki jak Ty proponujesz.Więc wyjmuje swój zakwas, ocieplam go potem dokarmiam i czekam aż ruszy tak?potem odmierzam 75g dodaje składniki, i odstawiam do wyrośnięcia i właśnie czy zrobić to na noc????Czy ciasto na ten chleb ma być gęste???a jakby piec go w formie to takie same proporcje???

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dokładnie tak jak piszesz! Na noc nastaw raczej zakwas do odświeżenia, ciasto nie, bo musisz kontrolować, by nie przerosło! Ma być dość gęste. Najlepiej trzymaj się podanych proporcji, a będzie ok:) Niech się upiecze!

        Usuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)