Guten Appetit

sobota, 23 kwietnia 2016

Deser jogurtowy z pestkami granatu


Deser jogurtowy z pestkami granatu to świetny zamiennik kalorycznych słodkości. Smaczny, zdrowy dietetyczny - czegóż chcieć więcej od deseru? Probiotyczne bakterie z jogurtu i cudowne właściwości "owocu życia" to znakomity duet i niezła dawka zdrowia w pucharku.
Smakuje wybornie, a przygotowanie jogurtowego specjału zajmuje tylko chwilę. Zapraszam na deserek fit!

Składniki na 3 porcje:
450 g jogurtu "greckiego"
dojrzały granat
listki mięty lub melisy
miód lub ksylitol do smaku
amarettini - opcjonalnie

Wykonanie:
  • nałożyć jogurt do salaterki i dobrze ubić. Dodać 3 lyżki ksyliotolu miodu lub cukru
  • rozkroic granat i wybrać pestki
  • pestki granatu i posiekaną miętę dodać do  jogurtu i wymieszać lub ułożyć wartwami w pucharkach. Na dno pucharków ułóż ciasteczka amarettini. Udekoruj pestkami granatu i zielonymi listkami. Podawaj schłodzony w lodówce
                                                                 
                                                                 SMACZNEGO !

 

12 komentarzy:

  1. Cudowny deser. Uwielbiam takie fit slodkosci na bazie jogurtu greckiego. Super pomysl;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Jogurt grecki jest super, też bardzo lubimy:)

      Usuń
  2. Znakomity przepis. Bardzo prosze o podsuniecie mi pomyslu,zamiany granata na inny owoc. Mam po nim uczulenie. A musze koniecznie zrobic taki deserek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi:) Julka, każde owoce jagodowe: jagody, maliny, porzeczki, a większe np. truskawki można zblendować na mus:)

      Usuń
  3. Wow! Wygląda obłędnie! Idealny na zbliżające się ciepłe dni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Myślę, że idealny!

      Usuń
  4. Marzenie Nika! Piękne pomysły na smaczne dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelina, dziękuję za miłe słowa:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)