Guten Appetit

środa, 27 kwietnia 2016

Domowa musztarda


Musztarda - najpopularniejsza przyprawa. Czy to na kanapce, czy jako dodatek do mięsa musztarda jest niezastąpiona. Osoby dbające o linię wiedzą doskonale, że to najmniej kaloryczny sos na zimno, super dodatek poprawiający smak niemal każdego dania.
Czy wiesz co kryje się w słoiczku z musztardą?

Musztarda to przyprawa, której głównym składnikiem są ziarna gorczycy białej, czarnej lub sarepskiej.
Gorczyca pełna jest witamin, minerałów i przeciwutleniaczy: witamin z grupy B- B1, B2, B3, B6, E, sporo wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi i selenu. Gorczyca zawdzięcza swój gorzki smak i lecznicze właściwości synapinie. Stanowi naturalne lekarstwo dla układu pokarmowego, przy zaburzeniach pracy żołądka oraz trawienia. Ułatwia trawienie tłuszczów, ma działanie antybakteryjne, stymuluje układ krążenia i pracę mózgu. Ma właściwości żółciopędne, pobudzające wydzialanie trzustki i żołądka. Skutecznie obniża ciśnienie krwi i wspomaga układ odpornościowy. Zawiera sporo siarki wykorzystywanej przez wątrobę w procesach odtruwania organizmu z metali ciężkich i innych trujących substancji.
Ma właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Często używana jest w wyrobach medycznych, takich jak plastry łagodzące przeziębienia i bóle reumatyczne.
Najzdrowsza musztarda to ta o niskiej zawartości cukru, soli i zrobiona na bazie wina pozyskanego z winogron, a nie na bazie octu. Zaletą jest jej długa trwałość.
Taką musztardę bez trudu przygotujesz w domu. Nie licząc przypraw do jej produkcji potrzebujesz jedynie gorczycy. Wykonanie jest banalnie proste. Niestety, by delektować się jej smakiem potrzeba sporo cierpliwości, ponieważ bezpośrednio po przygotowaniu musztarda jest upiornie ostra, gdy jednak odstoi 2-3 tygodnie, przegryzie się, wtedy nie ma sobie równej. Jest pyszna, aksamitna i nie podchodzi wodą jak ta ze sklepu.
Odważ sie, przygotuj własną, domową musztardę. W nadchodzącym sezonie grillowym będzie gwiazdą.

Składniki:
100 g nasion gorczycy (u mnie żółta)
100-120 ml wina lub octu winnego pół na pół z wodą
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
125 ml wody
kurkuma - opcjonalnie

Wykonanie:
  • nasiona gorczycy zalać białym winem lub wodą wymieszaną pół na pół z octem winnym. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 24-48 godzin. Gorczyca powinna wchłonąć cały płyn. Im dłużej będzie pęcznieć, tym łatwiej będzie później zmiksować nasiona gorczycy
  • napęczniałą gorczycę umieścić w kielichu blendera, dodać sól, miód i stopniowo dolewać wodę, sprawdzając konsystencję musztardy - blendować
  • przełożyć musztardę do słoiczków i odstawić na 2-3 tygodnie, by się przegryzła i złagodniała. Po tym czasie też najlepiej skorygować ilość soli i miodu. Bezpośrednio po zmiksowniu, jest tak piekielnie ostra, nie sposób ją doprawić. Ostrość zabija smak
  • do musztardy możesz dodać kurkumę, która nie tylko podniesie jej walory zdrowotne, ale przyjemnie zabarwi. Musztardę możesz przechowywać w lodówce przez wiele miesięcy
Uwagi: Ze 100 g nasion gorczycy otrzymałam 500 g musztardy
                                                                   NA ZDROWIE !


    6 komentarzy:

    1. Ale fantastyczna konsystencja :D

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Tak, słusznie zauważyłeś - konsystencja jest super:)

        Usuń
    2. Nigdy nie robilam musztardy. Koniecznie musze zrobic;-). Odpowiedzialam po przepisem na bananowe pancakes i tez czekam na odp.;-)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Robiłam już 2 razy i nie chcę więcej kupnej. Odpowiedź czeka!

        Usuń
    3. Takie domowe odpowiedniki kupnych ( często nie zdrowych ) to skarb! Sami też robimy musztardę i na prawdę, nie warto przepłacać za te sklepowe " cuda " :) Pozdrawiamy!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Tak, w kupnej pierwsze główne składniki musztardy to: woda i cukier, na końcu gorczyca. Zdecydowanie wolę domową! Pozdrawiam!

        Usuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)