Guten Appetit

wtorek, 5 kwietnia 2016

Hummus z bobu


Pyszne, wiosenne smarowidło do chleba - hummus z bobu. Od dawna przymierzałam się do przygotowania tego smakowitego hummusu, ponieważ bób uwielbiam od zawsze.
Skorzystałam z tego przepisu.
Bób zastąpił ciecierzycę, a mięta i dodatek skórki cytrynowej zapewniły przyjemne orzeźwienie. Smarowidło do chleba jest bardzo smaczne, niestety smak bobu ulotnił się. To dobra wiadomość dla tych, którzy za zapachem i smakiem bobu nie przepadają, jednocześnie zła dla wielbicieli bobu. Do przygotowania dzisiejszego hummusu użyłam bobu ze słoika. Latem przyjdzie czas na hummus ze świeżych ziarenek. Nie muszę dodawać, iż bób tak jak wszystkie strączkowe to skarbnica witamin i minerałów. Ma mnóstwo błonnika, całe pokłady witaminy B, działa zasadotwórczo oraz obniży cholesterol. Skuś się na bób!


Składniki:
1 słoik bobu lub 1/2 kg
2 łyżki tahini
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
4-6 łyżek zimnej wody
skórka otarta z małej cytryny
garść mięty
sól, pieprz cytrynowy
oliwa

Wykonanie:
  • osączyć bób z zalewy i obrać ze skórek. Surowy bób ugotować w podwójnej ilości wody z dodatkiem 1 łyżki soli. Odcedzić, ostudzić i obrać z łupinek. Część ziarenek pozostawić do przybrania
  • czosnek obrać, zetrzeć skórkę z cytryny i oberwać listki mięty z łodyżek. Część mięty pozostawić do dekoracji
  • obrany bób zblendować z przyprawami, ewentualnie dosolić. Pod koniec dolewać wodę mineralną w takiej ilości, by stał się puszysty. Przełożyć do miseczki, polać oliwą, przybrać odłożonymi ziarenkami bobu, posiekaną miętą i skórką otartą z cytryny. Schłodzić przed podaniem!
                                                                     SMACZNEGO !

4 komentarze:

  1. Świetny pomysł. Koniecznie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysl super! Lubie takie zdrowe smarowidla :-). Nie mam pojecia dlaczego nie przechodza niektore komentarze,jak np.sernik z poprzedniego wpisu. Komentarz przeciez bardzo kulturalny :-) :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi:)
      A`propos komentarzy. Szanuję wszystkie komentarze i wszystkie drukuję. Nie zdarzyło się jeszcze, bym nie opublikowała jakiegoś komentarza. To pewnie jakiś chochlik !

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)