Guten Appetit

środa, 20 kwietnia 2016

Kwiatowa sałata


Wiele ogrodowych kwiatów, można wykorzystać nie tylko do wazonu, ale także na naszych talerzach. Jadalne kwiaty nie tylko pięknie wyglądają na naszych talerzach, ale i doskonale smakują, a wiele z nich jest również bogata w witaminy. Już kilka kwiatów dodanych do sałatki, czy deseru nada daniu orginalnego wyglądu i wyrafinowanego smaku.

Nigdy nie jedz jednak kwiatów, które zostały opryskane środkami ochrony roślin, pochodzących z kwiaciarni lub centrów ogrodniczych. Największą pewność da własny ogródek lub zebranie dziko rosnących kwiatów na łące z dala od ruchliwych dróg.
Teraz  uroku serwowanym potrawom dodają fiołki, stokrotki i bratki - to ich pora. W mojej sałacie pojawiły się lwie paszcze. Pochodzą z włoskiej szklarni, kupiłam je w gotowym zestawie sałatowym. 

Składniki:
1 op. miksu sałatowego
fiołki, bratki, stokrotki - dowolna ilość
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
1 łyżeczka miodu
szczypta soli, pieprz

Wykonanie:
  • dokładnie umyć sałatę - krótko, w dość dużej ilości wody. Osuszyć w wirówce do sałaty. Odzielnie, bardzo delikatnie wypłukać kwiatki i osuszyć w papierowym ręczniku
  • składniki na winegret wymieszać do powstania jednolitej emulsji
  • na talerzykach rozłożyć sałatę, skropić przygotowanym winegretem, na końcu udekorować kwiatkami. W ten sposób sałatę można przygotować dużo wcześniej, a tuż przed podaniem skropić sosem. Drugi sposób to dokładne wymieszanie sałaty w salaterce z sosem winegret, tak by wszystkie listki oblepił sos. Wówczas sałatę podawać natychmiast  po wymieszaniu z sosem
                                                                SMACZNEGO !

 

2 komentarze:

  1. Fantastyczny pomysł na wprowadzenie wiosny na talerz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Zaczarować wiosny się nie da, ale wyczarować na talerzu jak najbardziej!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)