Guten Appetit

piątek, 8 kwietnia 2016

Pierś indycza faszerowana morelami i śliwką


Mięso indycze pożądane jest w każdej zdrowej diecie. Liczba zwolenników ciągle rośnie, bo indycze mięso jest  i dietetyczne i lekkostrawne i super smaczne.
Filet z indyka faszerowany suszonymi morelami i śliwkami to danie bardzo kolorowe i smakowite - idealne na świąteczny stół.
Może uświetnić niejedno spotkanie rodzinne, bo prezentuje się bardzo elegancko.
Filet upiekłam w rękawie foliowym, a mięso podlałam bulionem. W ten sposób przygotowana rolada jest miękka i soczysta.  Bulion z pieczenia z dodatkiem powideł śliwkowych wykorzystałam do przygotowania aromatycznego sosu. Mięso jest idealne na ciepło jak i na zimno. Zamiast wędliny najlepiej kroić w plastry dopiero po schłodzeniu w lodówce.
Mięso jest bardzo chude, dlatego trzeba się z nim delikatnie obchodzić. Ważne, by w trakcie pieczenia podlać je bulionem, nie przekraczać temperatury 180`C i piec przykryte, w rękawie foliowym lub naczyniu z pokrywką. Zawsze lepiej wybrać mniejszy kawałek mięsa, bo jest smaczniejsze. Na każde 500 g mięsa trzeba liczyć 30 minut pobytu w piekarniku.

Składniki:
około 800 g piersi z indyka
8-10 moreli suszonych
8-10 suszonych śliwek
mała bułeczka + mleko do namaczania
1 żółtko
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
papryka słodka w proszku
szklanka bulionu warzywnego

Składniki na marynatę:
3 łyżki oleju
1 łyżka miodu
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka ostrej papryki

dodatkowo: 1,5 łyżki powideł śliwkowych
                      1 łyżeczka ciemnego octu                 balsamicznego

Wykonanie:
  • mięso z indyka umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i rozciąć jak książkę. Delikatnie rozbić. Wmasować w mięso marynatę z podanych wyżej składników. Oprószyć solą i pieprzem, przykryć naczynie z indykiem folią spożywczą i odstawić do lodówki - najlepiej na całą noc
  • bułeczkę namoczyć w mleku. Odsączyć na sitku nadmiar mleka, rozdrobnić widelcem bułkę, następnie wymieszać z żółtkiem, gałką muszkatałową, solą, pieprzem i pokrojonymi suszonymi śliwkami  i morelami. Masę rozsmarować na rozłożonym mięsie. Zwinąć roladę i ufiksować sznurkiem, by trzymała kształt oraz oprószyć czerwoną słodką papryką ( dla koloru)
  • ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać bulionem i wstawić do rękawa. Rękaw zapiąć i piec indyka 40 minut, następnie rozciąć rękaw i dopiekać około 10 minut, by zrumienic mięso
  • po upieczeniu dać mięsu odpocząć, następnie pokroić w plastry 
  • bulion zlać do rondelka, dodać 1,5 łyżki powideł śliwkowych i zagotować mieszając. Sos doprawić do smaku łyżeczką ciemnego octu balsamicznego i ewentualnie zabielić śmietaną. Plastry mięsa odgrzewać w sosie  

                                                                 SMACZNEGO !

 

2 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)