Guten Appetit

sobota, 16 kwietnia 2016

Rolada biszkoptowa z kremem serowym i mango


Rolady biszkoptowe po prostu uwielbiam. Jeszcze do niedawna tylko delektować się ich smakiem, teraz i przygotowywać. To najprostsze i najszybsze z ciast, dietetyczny biszkopot, bo bez dodatku tłuszczu i zawsze pięknie się prezentuje! Krem do dzisiejszej rolady również w dietetycznym wydaniu, ponieważ przygotowany na bazie twarożku o bajecznej nucie smakowej - owocu mango.
Cukier zastąpiłam ksylitolem, dlatego jest idealne dla wszystkich, którzy wykluczyli cukier ze swojej diety. Biszkopt świetnie udaje się z ksylitolem, trzeba go jednak wcześniej zmielić na mączkę. W tej formie może nieco dłużej niż tradycyjny cukier, ale pięknie ubija się z jajkami na kogel-mogel. Zapraszam do przepisu na pyszną tropikalna roladę!   

Składniki na biszkopt:
4 jajka
125 g ksylitolu/cukru
30 g mączki ziemniaczanej
70 g mąki pszennej
25 g kakao
szczypta soli
wanilia

Składniki na krem:
2 mango
4 płatki żelatyny
50 g ksylitolu/cukru
200g + 100g śmietany kremówki
400 g sera 3 x mielonego  
wanilia
pistacje

Wykonanie:
  • odzielić żółtka od białek i ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce ksylitolu/cukru  z cukrem waniliowym. Na końcu wmieszać żółka. Dodać mączkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao wymieszane i przesiane z mąką. Ciasto równomiernie rozsmarować na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec na środkowej szynie w 200`C 10-12 minut. Upieczony biszkopt ułożyć na ściereczce kuchennej, zdjąć papier do pieczenia i jeszcze gorący zrolować. Odstawić do wystudzenia
  • mango obrać, miąższ oddzielić od pestki. 6-10 plasterków odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w kostkę. Żelatynę namoczyć. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Ser wymieszać z ksylitolem/cukrem i cukrem waniliowym, następnie przy pomocy szpatułki wmieszać ubitą śmietanę kremówkę. W kilku łyżkach gorącej wody rozpuścić namoczoną żelatynę. Wlewając cienką strużką wymieszać z kremem. Dodać pokrojone w kostkę mango i odstawić na 15-20 minut, aż zacznie tężeć
  • roladę rozwinąć, ściereczkę kuchenną usunąć. Rozsmarować przygotowany krem, zwinąć ponownie i odstawić do schłodzenia. Ubić pozostałe 100 g bitej śmietany. Oprószyć roladę cukrem pudrem z ksylitolu, przybrać rozetkami bitej śmietany, plasterkami mango i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi
                                                                       SMACZNEGO !


    10 komentarzy:

    1. Jak zobaczylam rolade,to normalnie mowe mi odjelo;-). A jak przeczytalam skladniki na krem,to pomyslalam,ze to bedzie moj ulubiony krem i wykorzystam go nie tylko do rolady. Uwielbiam mango! W polaczeniu z serem i smietanka musi smakowac oblednie. Super przepis;-).

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Wielkie dzięki:) Krem rzeczywiście jest uniwersalny. Podobny stosuję w W-Z -ce. Dla mnie mango ma również niebywały smak!:)

        Usuń
    2. Wykonana z największym pietyzmem! :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Bardzo mi miło:) To dla mnie prawdziwy komplement:)

        Usuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)