Guten Appetit

sobota, 30 kwietnia 2016

Roszponka z ciemnymi winogronami i orzeszkami pinii


Roszponkę spośród innych sałat wyróżniają maleńkie listki. Niech rozmiar listków Cię nie zwiedzie, bo ta najmniejsza z sałat zawiera 3 do 4 więcej beta-karotenu i witaminy C niż sałata masłowa. Wyróżnia ją delikatny, orzechowy smak i 21 kcal w 100 g, bo tak jak wszystkie sałaty i roszponka jest niskokaloryczna.

Warto po nią sięgnąć, szczególnie teraz, bo idealna jest na wiosenne przesilenie - oczyści i odkwasi organizm. Ponadto osoby, które jedzą dużo liściastych warzyw są szczupłe, mają ładną cerę i rzadziej chorują. Surówka ładnie się prezentuje i jest wyjątkowo smaczna. Smak lekko kwaśnego winegretu przełamują słodkie winogrona, a orzeszki zadbały o chrupiacą teksturę.

Składniki:
1 op. roszponki
2 garście ciemnych winogron bezpestkowych
orzeszki pinii
3 łyżki oliwy, oleju
1 łyżka jasnego octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżeczka miodu

Wykonanie:
  • sałatę wypłukać, następnie osuszyć w wirówce do sałat. Umyć w ciepłej wodzie winogrona. Na patelni bez tłuszczu podprażyć orzeszki pinii
  • oliwę, ocet winny i miód wymieszać na jednolitą emulsję. Sosik powinien mieć smak mocno winny, raczej lekko kwaśny
  • sałatę rozłożyć na talerzykach, polać winegretem, rozłożyć przecięte na pół winogrona i posypać orzeszkami pinii
                                                                SMACZNEGO !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)