Guten Appetit

sobota, 9 kwietnia 2016

Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem


Czas na kolory w kuchni! Porzuć nudne już orzechy, jabłka, marcepany i sięgnij po pierwsze owoce jakie pojawiły się na straganach! Truskawki z hiszpańskich tuneli foliowych trudno porównać z pachnącymi sezonowymi krajowymi owocami, ale upieczone oszałamiają aromatem i zapachem. Tarta z truskawkami i pierwszym rabarbarem jest pyszna i kolorowa!
Zniknie w oka mgnieniu!
Przygotujesz ją bez trudu, nie potrzeba aptekarskiej dokładności i nawet foremki. Możesz ukształtować wg własnej fantazji. Tarta wygląda uroczo z brzegiem usianym płatkami migdałowymi.
Inspiarację znalazłam tutaj. Tarta będzie krucha i smaczna, ale ważne jest użycie naprawdę zimnego masła i krótkie, szybkie zagniatanie. Najlepiej zrobić to w misie robota, bez kontaktu z ciepłymi dłońmi.

Składniki na kruche ciasto:

300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630)
150 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru/ksylitolu
Składniki na nałożenie:
500 g truskawek
1 łodyga rabarbaru
3 łyżki cukru/ksylitolu
2 łyżki mączki ziemniaczanej
dodatkowo:
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka cukru trzcinowego
1 białko

Wykonanie:
  • wszystkie składniki na kruche ciasto, w tym drobno posiekane masło umieścić w misie miksera i zmiksować, aż składniki połączą się w gładkie ciasto i utworzą kulę. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę 
  • truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować, następnie pokroić w plasterki lub ćwiartki. Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Truskawki i rabarbar wymieszać z cukrem i mączką ziemniaczaną przesiana przez sitko
  • ciasto przed rozwałkowaniem wyjąć kilka minut wcześniej z lodówki. Rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia pod folią spożywczą na dowolny kształt. Rozwałkowałam na okrąg o promieniu 32-34 cm. Ciasto rozwałkować w miarę równomiernie, bo za cienkie brzegi połamią sie przy zakładaniu. Ciasto z papierem przenieść na blaszkę i wyłożyć truskawki z rabarbarem, pozostawiająć wolny 3-4 cm rant dookoła. Założyć boki ciasta do środka tarty lekko uciskając. Brzeg posmarować rozbełtanym białkiem, posypać cukrem i płatkami migdałowymi
  • piec w 200`C 35-40 minut do zezłocenia brzegów 
                                                                     SMACZNEGO !


6 komentarzy:

  1. Wow! Wygląda genialnie! Pomysł z płatkami fantastyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada mega apetycznie. Swietne polaczenie smakow. Koniecznie musze wyprobowac przepis:-P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkie dzięki:) Pierwsze truskawki smakowały wyjątkowo!

      Usuń
  3. Czy można świeże truskawki wymieszać z mrożonymi malinami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale wymieszaj już rozmrożone i odlej wodę z malin, bo tarta "popłynie":)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)