Guten Appetit

niedziela, 3 kwietnia 2016

Sernik straciatella - dietetyczny


Sernik straciatella - pyszny, aksamitny, idealnie kremowy, po prostu rozpływający się w ustach. Delikatny, niezbyt słodki, z mnóstwem drobinek gorzkiej czekolady.
Użyłam groszków czekoladowych odpornych na wysoką temperaturę, dlatego drobinki czekoladowe podczas pieczenia ładnie zachowały kształt, a sernik cudnie prezentował się na świątecznym stole. Spód bardzo minimalistyczny - zmielone płatki owsiane z odrobiną masła. Sernik nie opada, nie pęka, po upieczeniu jest równy jak stół. Upieczony bez kopy jajek i masła - sernik dietetyczny. Nie ma potrzeby schładzania w lodówce. Polecam!

Składniki na spód:
mąka owsiana - 70 g
masło - 40 g

Składniki na masę serową:
650 g sera 3x mielonego
200 g jogurtu greckiego
150 g ksylitolu/cukru
2 jajka
1 budyń waniliowy
100 g groszków czekoladowych (u mnie 150 g, ciut za dużo)

dodatkowo:   80 g gorzkiej   czekolady
                       60 ml śmietany kremówki
                       1 łyżeczka masła

Wykonanie:
  • płatki owsiane zmielić, połączyć z masłem. Powstałymi okruchami wyłożyć spód tortownicy wyścielony papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć uciskając wilgotną łyżką (masa się klei). Podpiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200`C
  • ser z jogurtem umieścić w misce, dodać przesiany przez sitko budyń oraz cukier. Wbić kolejno po 1 jajku, za każdym razem mieszając tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszać groszki czekoladowe. Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać szpatułką. Piec pierwsze 10 minut w 180`C, następnie zmiejszyć remperaturę do 160`C i piec jeszcze 50 minut. Sernik jest gotowy gdy boki są ściete, środek może nadal pozostać drżący. Początkowo studzić w uchylonym piekarniku, następnie na kratce
  • zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę oraz masło i wymieszać. Polać przesydzony sernik. Sernika nie przechowywałam w lodówce, ze względu na dodatek czekolady
                                                                     SMACZNEGO !
 


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki:) Zgadza się, smakował fantastycznie:)

      Usuń
  2. jak dużej formy użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Foremki o przekroju 20 cm, była prawie po brzegi wypełniona ciastem:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)